Vojvodina most saradnje sa Mađarskom

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Novom Sadu, u razgovoru sa svojim mađarskim kolegom Laslom Keverom, da je Vojvodina prirodni most za unapređenje saradnje Srbije i Mađarske.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Novom Sadu, u razgovoru sa svojim mađarskim kolegom Laslom Keverom, da je Vojvodina prirodni most za unapređenje saradnje Srbije i Mađarske.

To je posebno značajno jer Mađarska sada predsedava Evropskoj uniji, rekla je Đukić Dejanović na konferenciji za novinare posle razgovora, dok je Kever naglasio da njegova zemlja snažno podržava napore Srbije ka evropskim integracijama.

Razgovorima u Novom Sadu je prisustvovao i predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši.

Đukić Dejanović je najavila intenziviranje parlamentarne saradnje dveju država svojom posetom Skupštini Mađarske 19. maja, kada će biti potpisan memorandum o saradnji.

"Podržavamo sve poteze koji će unaprediti našu saradnju - od mešovite komisije za utvrđivanje istine o događajima na kraju Drugog svetskog rata, čije osnivanje su inicirali predsednici (Boris) Tadić i (Laslo) Šoljom, do izmene mađarskog Ustava kako bi se Srbima omogućilo da imaju svog zastupnika u Skupštini Mađarske", kazala je Đukić-Dejanović.

Predsednik mađarskog parlamenta je kazao da Mađarska, koja trenutno predsedava EU, snažno podržava nastojanje Srbije za pridruživanjem EU, kao i da je spremna da joj u tome pruži punu podršku i pomoć.

"Kao predsednik parlamenta mogu da kažem da smo spremni da učinimo neke gestove kojima ćemo još poboljšati našu saradnju i odnose. Uverenje Mađarske jeste da treba da jačamo odnose među narodima u srednjoj Evropi. To nije taktika, nego strategija da za vreme našeg predsedavanja EU ubrzamo evropske integracije zapadnog Balkana", naglasio je Kever.

On je kazao da su sve institucionalne saradnje važne za "naše dve zemlje" i omogućavaju Srbiji da se što pre priključi Evropskoj uniji i najavio da bi Srbi mogli da učestvuju u radu mađarskog parlamenta posle 2014. godine.

"Sada je trenutak da se Srbija i Mađarska suoče sa tragičnim događajima na kraju Drugog svetskog rata, kada su stradale konkretni ljudi koje sada treba rehabilitovati", dodao je Kever.

U razgovoru je ocenjeno da je tradicionalna dobra saradnja Srbije i Mađarske krunisana potpisivanjem Okvirnog sporazuma o partnerstvu Narodne skupštine Mađarske i Narodne skupštine Srbije, koji su u novembru 2008. godine potpisale predsednica Đukić - Dejanović i tadašnja predsednica mađarskog parlamenta Katalin Sili.

Danas je dogovoreno da će ta saradnja biti nastavljena i proširena, kao i sam sporazum.

  • pamtimo

    09.03.2011 22:51
    Njena stranka je devedesetih proterivala iz Vojvodine ethički nepodobne vojvođane. Koalicionom partneru njene stranke iz devedesetih Šešelju se sudi za ratne zločine počinjene na teritoriji Vojvodine. Ta spodoba ni niko iz njene stranke apsolutno nema šta da traže u Vojvodini. Može Vojvodina bez uplitanja nje i njoj sličnih da komunicira sa Mađarskom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija