Završena prva runda pregovora Beograda i Prištine

U Briselu je završena prva runda razgovora predstavnika Beograda i Prištine, koji se odvijaju uz posredovanje Evropske unije.

U Briselu je završena prva runda razgovora predstavnika Beograda i Prištine, koji se odvijaju uz posredovanje Evropske unije. Šef beogradskog tima Borko Stefanović rekao je po završetku susreta da se tokom razgovora pokazalo da postoji kapacitet i spremnost da se pitanja rešavaju. On je takođe istakao da je posredovanje EU u dijalogu veoma dobro i statusno neutralno.

Na dnevnom redu današnjeg sastanka koji je počeo jutros oko 10 sati su, prema očekivanjima, bila pitanja kao što su avio-saobraćaj, telekomunikacije i carinski pečati. Posle današnjeg susreta visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton trebalo bi da izda saopštenje.

Prvi sastanak održan je sinoć, posle višečasovne neizvesnosti, kontradiktornih informacija iz Prištine i ćutanja Evropske unije u vezi sa dolaskom pregovarača iz Prištine.

Sastanci Beograda i Prištine trebalo bi da se nastave i to više puta mesečno, u zavisnosti od postignutog napretka, rečeno je ranije u EU, a u centru pažnje biće tri glavne teme regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava.

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borsko Stefanović i Edita Tahiri složili su se da je ostvaren napredak ka rešavanju pitanja koja su bila tema razgovora i da se do nekih konkretnih rešenja može doći već u narednim danima.

Vođe dva tima nisu se, međutim, složili oko prirode razgovora, jer je Tahiri insistirala na tome da se radi o tehničkim razgovorima, dok je Stefanović rekao da pitanja kojih su se dotakli tokom protekla dva dana "zaista važna i imaju veliku političku težinu i ne mogu se nazvati tehničkim, jer se, ako ništa drugo, ona tiču života ljudi".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.