Srbija dobija 1,5 milijardi evra pomoći

U okviru zajedničke pomoći svetskih finansijskih institucija za borbu protiv krize za Srbiju je izdvojeno 1,5 milijardi evra.
U okviru zajedničke pomoći svetskih finansijskih institucija za borbu protiv krize za Srbiju je izdvojeno 1,5 milijardi evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Svetska banka su u okviru akcionog plana podrške bankarskim sistemima i kreditiranju privrede u centralnoj i istočnoj Evropi na raspolaganje stavile 33 milijarde evra, što je 8,5 milijardi vise nego sto je prvobitno planirano, preneo je portal EurAktiv Srbija.  U okviru te akcije za borbu protiv krize, pokrenute 27. februara 2009, Turskoj i zemljama Zapadnog Balkana na raspolaganju je ukupno 10,6 milijardi evra.

EBRD je Srbiji odobrio znatno više novca nego svim drugim zemljama Zapadnog Balkana - 447 miliona evra, dok je Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori ukupno na raspolaganju 489 miliona. Od toga su u Srbiji potpisani ugovori za 301 milion, a isplaćeno je 213 miliona evra.

Evropska investiciona banka (EIB) za Srbiju je odobrila 664 miliona evra, od čega je isplaćeno 335 miliona. EIB je novac u regionu najviše realizovao preko grupa Unikredit i Erste.

Kada je reč o grupi Svetske banke, Srbiji je na raspolaganje stavljeno 409 miliona evra. Od toga je iz fondova Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) na raspolaganju 129 miliona evra. Ta institucija je davala pomoć za budžetsku podršku za reforme i kreditne linije za banke kako bi se obezbedili izvori novca za banke i krediti za mala i srednja preduzeća, navodi se u izveštaju.

Članica Svetske banke Agencija za multilateralne garancije investicija MIGA odobrila je 141 milion evra garancija bankama u Srbiji. Iz fondova Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Srbiju je izdvojeno 139 miliona evra, od cega je 47 isplaćeno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija