Osam godina od ubistva Zorana Đinđića

U subotu se navršava osam godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića, koji je ubijen ispred sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

U subotu se navršava osam godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke (DS) Zorana Đinđića, koji je ubijen ispred sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

Đindić je tog dana u 12,25 časova pogođen metkom iz snajperske puške, u atentatu koji su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije i zemunskog klana.

Bio je prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS). Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001.

Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi u Srbiji. Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i izručeno tom sudu nekoliko haških optuženika, među kojima je i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

U obrazloženju presude za ubistvo premijera, predsedavajuća veća sudija Nata Mesarović rekla je da je najteže saznanje da je predsednika vlade mogla da ubije organizovana, kriminalna, neprijateljska organizacija. "Ubistvo Đinđića je političko ubistvo upereno protiv države u kome je učestvovao kriminalizovani deo JSO i banda Dušana Spasojevića", navela je sudija Mesarović.

U policijskoj akciji "Sablja" uhapšen je (25. marta) atentator na premijera, bivši pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović, njegovi pomagači i još nekoliko pripadnika JSO, kao i većina pripadnika zemunskog klana. Optužnica protiv 44 osobe za učešće u ubistvu premijera Đinđića podignuta je 21. avgusta 2003, a prvi na listi okrivljenih, Milorad Ulemek Legija, predao se srpskim vlastima 2. maja 2004. godine, nedugo posle izbora Vojislava Koštunice za premijera, a nakon 14 meseci skrivanja.

Oni su 23. maja 2007. oglašeni krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

  • ceca

    12.03.2011 18:36
    E da nam je Stambolic bio predsednik,a Djindjic premijer! Fali mi svetlo na kraju tunela.Fali mi jednostavnost,ambicija, energija,pamet,harizma,spremnost koju je ON imao.
  • Jan

    12.03.2011 16:48
    secanje

    Da li je ista planirano u Novom Sadu i na Filozofskom fakultetu?
  • Ja

    12.03.2011 16:06
    Pravu rečenicu je izrekao jedan čovek danas a preneta je na vestima B92 u 16h:"Nepismena Srbija nije svesna šta je izgubila". I nije nažalost. Koliko vekova treba opet da prođe da nas Postojanje nagradi jednim takvim darom u vidu nekoga ko nam je svima sličan, a opet nemerljivo različit i bolji u svakom pogledu. Kada će se zemlji Srbiji ponovo desiti takva energija koja je neiscrpna, sveprisutna i čini vas boljom osobom kada vas dotakne? Nažalost, ja ne znam odgovor. Ne zna niko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.