EPS: Hleb ne treba da poskupi zbog struje

Elektroprivreda Srbije protestovala je zbog najave pekara da će povećati cenu hleba zbog poskupljenja struje i poručila im da mogu da zarade i na kiflama.

Elektroprivreda Srbije protestovala je zbog najave pekara da će povećati cenu hleba zbog poskupljenja struje i poručila im da mogu da zarade i na kiflama.

Direktor Sektora EPS-a za odnose s javnošću Momčilo Cebalović saopštio je, naime, da povećanje cene struje od 1. aprila ne bi trebalo da bude izgovor pekarima za poskupljenje hleba. "Strukturu troškova u jednom hlebu ili jednoj kifli nikada nisu pokazali, a da jesu pokazalo bi se da im troškovi struje nikako ne mogu biti pokriće za tolika poskupljenja", navedeno je u pisanoj izjavi Cebalovića.

Nekoliko podataka, uz računicu po cenama koje važe od 1. marta prošle godine, jasno pokazuje da poskupljenje struje od 1. aprila neće ugroziti profite koje pekari ostvaruju prodajom peciva, naveo je on.  Cebalović je kazao da pekari već godinu dana jednu kiflu od 60 grama prodaju po ceni 12,4 kilovat-sata za koje je potrebno da se sagori 18,6 kilograma uglja. Ako se kifla poredi sa kilovat-časom u skupljoj tarifi, kada mu je cena 4,855 dinara, imamo računicu da kifla vredi 4,1 kilovat-časa, odnosno 6,2 kilograma uglja. "Ako gube na hlebu, pekari to mogu da pokriju manjim profitom na pecivu", kazao je Cebalović naglašavajući da nije prvi put da pekari alibi za poskupljenja traže u ceni struje.

Prema rečima Cebalovića, za pekare kilovat-sat struje u noćnoj tarifi, kad se obično uključuju peći na struju, košta 1,618 dinara, a za taj kilovat-sat EPS iskopa, prebaci u termoelektranu i sagori oko 1,5 kg uglja.  "Sve navedeno jasno dokazuje koliko kifle i ostala peciva pekarima donose dobru zaradu i da poskupljenje struje ne mora da im bude izgovor za poskupljenje hleba", kazao je on.

Cena struje u Srbiji će od 1. aprila biti skuplja za domaćinstva 13,5, a za privredu 15 odsto.

  • @Jogi Letač:

    16.03.2011 19:02
    Пронаћи бољи или лошији изговор је најмањи проблем. Поштеније би било признати да им је мала зарада са постојећим ценама.
  • Jogi Letač

    16.03.2011 16:01
    Slažem se da EDB treba da se preispita, da izbaci sve partijske ljude sa platnih spiskova, da naparavi uštede unutar organizacije i da ne treba da diže cenu, ali Anonimuse, to neće sprečiti pekare da dignu cenu, smisliće oni neki već opravdan razlog ...
  • 16.03.2011 09:51
    ''pekari to mogu da pokriju manjim profitom na pecivu'' - Ајде!? А да се ви господо из Електропривреде мало боље 'прерачунате' и одустанете од поскупљења струје?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.