April donosi nova poskupljenja

Nova poskupljenja životnih namirnica očekuju se sledećeg meseca.

Nova poskupljenja životnih namirnica očekuju se sledećeg meseca.

Povećanje cene struje za 15 odsto, prema najavama pekara će od sledećeg meseca pratiti i skuplja cena hleba, pa bi tako hleb trebalo da košta 70 dinara.Međutim, to nije sve, budući da je u odnosu na jesen prošle godine, cena kilograma krompira u Srbiji u proseku povećana za oko pet puta i umesto 20 do 25 sada iznosi oko 100 dinara.

Uzrok astonomske cene krompira predsednik Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Milan Prostran vidi u povećanoj potrošnji te sezonske namirnice. On, međutim, njeno pojetifnjenje očekuje za najviše 15 dana. "Mi smo otvorili jako veliki broj narodnih kuhinja, čak i u gradovima koji nisu imali u poslednjih 50 ili 60 godina tu potrošnju. On je u tim kuhinjama najzastupljeniji pored verovatno pirinča i nekih drugih jela. To često zaboravljaju ljudi da iznesu kao razlog, a istovremeno, to nam je nekako osnovna hrana i ona je zbog toga veoma osetljiva", objašnjava Prostran.

"Dakle, ja očekujem smirivanje cene krompira, a za nekih mesec i po dana će se na tržištu pojaviti i mlad krompir koji će onda potpuno istisnuti taj stari krompir", očekuje on.

Prostran smatra i da bi država trebalo da utiče na cene hleba i mleka, a kao jedan od načina za to predlaže subvencionisane cene goriva i struje za mlekare i pekare. "Da bi se to predupredilo da država spreči taj razlog za povećanje cena tako što će subvencionisati cenu električne energije odnosno goriva za potrošače, pekare, odnosno ja se zalažem i za mlekare ili da se povećanje cena električne energije ne odnosi na pekare i mlekare", predlaže on.

U Elektroprivredi Srbije i Direkciji za robne rezerve smatraju da nema nikavih razloga za poskupljenjem hleba. U EPS-u navode da se ne dešava prvi put da pekari alibi za poskupljenja traže u ceni struje, dodavši da ako beleže gubitke zbog hleba, to mogu da pokriju manjim profitom na pecivu.

  • 16.03.2011 22:31
    BRAVO TT!
  • Uncut

    16.03.2011 19:28
    Fuj !!!
    "April donosi nova poskupljenja..."
    A sta je ovo bilo do sad ? Bahacenje...?
  • s

    16.03.2011 11:19
    Dotični gospodin se domogao fotelje pa nema problema sa kupovinom. Sramota šta rade ovi političari ovom jadnom narodu. Oni nisuu krizi. Sramota!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija