U Srbiji sve više netolerancije

Zaštitnik građana Saša Janković upozorio je danas da u Srbiji raste stepen netolerancije, da je to, na žalost, slučaj na prostoru cele Evrope, što opasnost od te pojave, kako je rekao, ne čini manjom.
Zaštitnik građana Saša Janković upozorio je danas da u Srbiji raste stepen netolerancije, da je to, na žalost, slučaj na prostoru cele Evrope, što opasnost od te pojave, kako je rekao, ne čini manjom.

Prema njegovim rečima, taj problem je "jako ozbiljan" i ne treba ga "stavljati pod tepih" istakao je Janković, učestvujući na okruglom stolu "Međuetnička i verska (ne) tolerancija", u organizaciji Novinske agencije Tanjug.

"Netolerancija prema jednoj manjinskoj grupi ne može biti nevezana i neuticati na opšte podizanje stepena tolerancije prema svima. Nasilje, netolerancija, mržnja prema bilo kojoj manjinskoj grupi, bilo kome ko se prema nekoj svojoj osobini izdvaja od onoga što je većina, je nasilje prema svakom od nas i tiče se svakog, ali i diže prag netolerancije u društvu", naveo je Janković.

Ombudsman je kazao da, ukoliko prihvatamo da država nije svemoćna, onda moramo da prihvatimo i da ona ne može da reši sve probleme niti da treba da rešava sve probleme.

On smatra da država ono što je u njenoj nadležnosti treba da radi intenzivnije iako je, kako je rekao, njen domen ograničen. "Domen države jeste ograničen, ali nisu crkva i religija ono jedino što zauzima preostali prostor", rekao je Janković i dodao da bi bilo opasno ako bi rekli da su etika i moral rezervisani samo za crkve i verske zajednice.

Prema njegovim rečima, etika i moral su nužni, a crkve i verske zajednice mogu da budu najjači, ali ne i jedini, agenti povratka tih vrednosti među građanima. Janković je ukazao da moramo da demistifikujemo šta je to demokratija i šta su ljudska prava, i da ne možemo isto biti toleranti prema onome što je destruktivno i onome što je drugačije.
  • 19.03.2011 11:37
    1
    Svi nasi strucnjaci za bilo koju oblast koja je kod na u katastrofalnom stanju odmah uporedjuju Srbiju i Evropu, verovatno misle da je Srbija cela Evropa... koliko samo u Evropi zive razni narodi, raznih fela, vereispovesti sa raznih kontinenata...NIGDE kao u Srbiji se NE SIKANIRA, niti premlacuju,ne ubijaju Romi kao u Srbiji, moze evroplajnanin da ne voli nekoga zato sto je gej, ili sto ima drugu boje kozu, ili drugu veru, ali ZAKONSKI NE SME da MALTRETIRA takvu osobu...

    Sasa Jankovic je jedino u pravu kada kaze da je sve vise NETOLERANTNOSTI u Srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija