Nema opasnosti od radijacije u Srbiji

Detektovane radioaktivne čestice u Srbiji, prema informaciji Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, daleko su ispod nivoa opasnosti po zdravlje ljudi, saopštio je MUP.

Detektovane radioaktivne čestice u Srbiji, prema informaciji Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, daleko su ispod nivoa opasnosti po zdravlje ljudi, saopštio je MUP.

"Oblak koji nosi radioaktivne čestice iz elektrane Fukušima stigao je do Evrope, ali nema potrebe za brigom povodom nivoa zračenja u Srbiji niti bilo gde u Evropi", ističe se u saopštenju. Kako je navedeno, "vrednosti na stanicama sistema rane najave akcidenta radijacije u Srbiji su u opsegu uobičajenih vrednosti".

Na osnovu aktuelne meteorološke situacije i podataka o transportu i širenju radioaktivnog materijala u vazduhu, kako je saopšteno, Srbija nije ugrožena i nema razloga za zabrinutost.

Direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Mirjana Radenković izjavila je da je u vazduhu detektovano prisustvo čestica joda koje danima lete kroz atmosferu, ali njihovo prisustvo ne zahteva sprovođenje mera zaštite. Kontrolom u Novom Sadu zabeleženo je prisustvo joda 131 u tragovima, međutim, ta koncentracija ne bi trebalo da izaziva strah kod građana s obzirom na to da se radi o zanemarljivim količinama.

Mirjana Radenković je rekla da problem u nuklearnoj centrali Krško nije izazvao nikakva ispuštanja radioaktivnosti u atmosferu i ponovila da nema razloga za zabrinutost.

  • recesija

    26.03.2011 23:38
    Hocete da kazete da smo imuni na radijaciju
    Slepo verujuci svemu sto ispricate na Dnevniku, uspeli ste da me ubedite da je trenutna kriza u Srbiji prouzrokovana "Svetskom Krizom". OK!
    Sada mi govorite da je celi svet ugrozen radijacijom a "nekim cudom", Srbija nije ugrozena.
    Ajd lepo da se prvo Vi dogovorite sta lazete i jako dugo se dogovarajte da i VI sami poverujete u gluposti koje plasirate polupismenom narodu. Gospodo iz tih instituta, imate li vi uopste aparate? Nije problem ako ih nemate ali je veliki problem ako ih VI ne znate procitati.
    Neka mi ti nasi "strucnjaci" iz Vince objasne kako Jedino u Srbiji nije primecen povisen stepen radijacije dok u Madjarskoj zatvaraju obdanista i slicno. Madjarska se granici sa Srbijom ne sa Madagakarom. Ne vredi da pisem dalje, iznervirala sam se.
  • Andro

    26.03.2011 17:22
    Jedno s drugim (ne) ide
    "Vrednosti na stanicama sistema rane najave akcidenta radijacije u Srbiji su u opsegu uobičajenih vrednosti".
    "U vazduhu detektovano prisustvo čestica joda 131..."
    Kako to?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.