Meštani Đurđeva traže nazad Dom kulture

Meštani sela Đurđevo protestovali su danas jer lokalni Dom kulture propada nakon što je privatizovana lokalna poljoprivredna zadruga kojoj ta ustanova pripada.

Meštani sela Đurđevo protestovali su danas jer lokalni Dom kulture propada nakon što je privatizovana lokalna poljoprivredna zadruga kojoj ta ustanova pripada.

Na protestu ispred Doma kulture meštani su naveli da je ta zgrada njihova "kuća", kulturna, ekonomska i biografska istorija sela i zatražili od države da im vrati Dom kulture. Oni su zapretili da će, u suprotnom, biti prinuđeni da pravdu potraže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Januara 2003. godine objavljen je tender za prodaju zadruge, u okviru kog je bio i Dom kulture. Mesna zajednica Đurđevo podnela je tada tužbu, a u procesu pokušava da dokaže da je vlasnik zgrade. Zajedno sa lokalnom poljoprivrednom zadrugom, Dom kulture Đurđevo je tada ipak prodat konzorcijumu od pet vlasnika.

U međuvremenu su iz zgrade Doma kulture iseljeni kulturno-umetničko društvo, opštinska narodna biblioteka i prostorije koje su koristili udruženja građana i političke stranke. Zabranjena je i upotreba velike sale. "Uprkos negodovanju Đurđevčana i upućenoj tužbi Agenciji za privatizaciju o vlasništvu nad objektom, dom je privatizovan", kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Đurđevo, Dragan Rimski.

S druge strane, novi vlasnik preduzeće D.O.O. Đorđe Zličić poseduje svu potrebnu dokumentaciju o vlasništvu nad Domom kulture, a 14. februara ove godine Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu o prinudnom iseljenju Mesne zajednice iz objekta. Međutim, pregovori između strana u sporu su nastavljeni pa je iseljenje odloženo za 60 dana, dok se ne pronađe adekvatno rešenje za sve.

  • pera

    31.03.2011 12:14
    Podrska!
    Konacno neka normalna vest u moru besmislenih i nepotrebnih vesti... Puna podrska stanovnicima Djurdjeva!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.