Pola Srbije je na Fejsbuku

Sa čak 2.716.340 otvorenih naloga na Fejsbuku, Srbija je prva u regionu i 17. u Evropi. Od decembra 2009. godine do danas broj korisnika ove društvene mreže se u Srbiji uvećao za oko 40 procenata.

Sa čak 2.716.340 otvorenih naloga na Fejsbuku, Srbija je prva u regionu i 17. u Evropi. Od decembra 2009. godine do danas broj korisnika ove društvene mreže se u Srbiji uvećao za oko 40 procenata.

Istraživanja pokuazuju da Facebook u Srbiji više koriste muškarci (56 odsto) u odnosu na žene (44 odsto), a najviše osobe između 18 i 34 godina (61 odsto). Ipak, iznenađuje činjenica da je najveći trend rasta korisnika u starosnoj grupi preko 65 godina.

Podatak o velikom broju Srba „prikačenih“ na Facebook, dodatno dobija na težini ako se uzme u obzir da tek svaki drugi stanovnik naše zemlje koristi internet, što je znatno ispod evropskog proseka (u razvijenim državama taj broj iznosi i više od 95 odsto), pišu Novosti.

Uz Facebook se danas leže i budi. Koliko je ova pojava uzela maha, najbolje govori podatak da su mnoge domaće, kao i strane firme, uz pomoć internet administratora, zabranile zaposlenima da koriste Facebook dok su na poslu, jer ova vrsta socijalne razbibrige bitno smanjuje produktivnost. Kazne za nepoštovanje zabrane često su veoma rigorozne.

Zapanjujuć je podatak da je čak 40 procenata korisnika društvenih mreža kod nas i u svetu spremno da već prilikom virtuelnog upoznavanja potpunom strancu otkrije baš sve o sebi, čak i najintimnije informacije, što je izazvalo velike polemike oko bezbednosti članova FB mreže.

U svetu trenutno postoji čak 642,5 miliona članova, a prema procenama, do 2012. godine ova mreža će imati milijardu korisnika! Zemlja sa najviše FB naloga na svetu je SAD (153 miliona), dok je u Evropi prva Velika Britanija (više od 30 miliona). U našem okruženju, Hrvatska ima 1,37 miliona, BiH milion, Makedonija 838.000, Slovenija 650.000, a Crna Gora 269.000 korisnika.

  • T-Rex

    10.04.2011 21:15
    Broj Naloga
    Ono na sta je autor ovog teksta zaboravio da obrati paznju jeste cinjenica da mnogi korisnici fb-a imaju po 10 i vise naloga koje koriste za varanje u raznim igrama, tako da broj naloga ne odgovara broju korisnika, vec naloga ima mnogo vise. Licno poznajem nekoliko ljudi sa bar 10 naloga.

    Elem, ako obratimo paznju na ovo, dobicemo da u Srbiji ima manje od 2 miliona (mozda cak i oko 1 milion) korisnika fb-a, dok ih u svetu verovatno nema vise od 300 miliona, dok su vecina ostalih lazni nalozi.

    Ko ne veruje, neka proba da trazi na fb-u neki lik iz crtanih filmova ili nekog sportistu ili politicara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.