Uhapšen bivši direktor Metals banke Ananije Pavićević

Policija je uhapsila devetočlanu kriminalnu grupu na čelu s bivšim direktorom novosadske Metals banke Ananijem Pavićevićem, a uhapšena su i oba njegova sina, Aleksandar i Dejan.
Policija je uhapsila devetočlanu kriminalnu grupu na čelu s bivšim direktorom novosadske Metals banke Ananijem Pavićevićem, a uhapšena su i oba njegova sina, Aleksandar i Dejan.

Uhapšeni se terete da su 2007. i 2008, kršeći zakonske i podzakonske akte, odobrili veći broj kredita pod povoljnim uslovima bez finansijskig obezbeđenja i garancija za otplatu obaveza. Kredite su odobravali "privrednim društvima koja su u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, iako su bila kreditno nesposobna", navodi se u saopštenju MUP-a.

Odobravanjem kredita koji su dospeli na naplatu i nisu naplativi, pričinjena je šteta "Metals banci" u ukupnom iznosu od 1.626.082.557 dinara, navodi MUP. Na taj način je pribavljena imovinska korist pravnim licima kojima su krediti odobreni, "a u kojima su osumnjičeni u vlasničkoj i upravljačkoj funkciji".

Najveći deo sredstava od odobrenih kredita iskorišćen je za kupovinu akcija Metals banke i drugih pravnih lica, kako kupovinom akcija na berzi tako i u postupcima privatizacije, kao i za kupovinu nekretnina na teritoriji Srbije i Crne Gore. Krediti su dodeljeni preduzećima "NS DON 2006", "Pan Komerc", "Krom Produt", "Metals Komerc", "Motions", "Market trejd", "Vodokanal" i Stambenoj zadruzi "Pobeda IMO", navodi se u saopštenju.

Uhapšeni su bivši član Izvršnog odbora "Metals banke" i bivši direktor novosadskog privrednog društva "Metals komerc" Milan Tepić (64), bivši član Izvršnog odbora "Metals banke" i direktor privrednog društva "Metals komerc" Nada Milankov (57) i bivši član Upravnog odbora te banke i direktor novosadske Stambene zadruge "Pobeda IMO" Dušan Martinović (62).

Među uhapšenima su i bivši član Upravnog odbora "Metals banke" i bivši direktor privrednog društva "Pobeda FOMG" iz Titela Stanko Todorović (61) i bivši član Upravnog odbora te banke i direktor novosadskog privrednog društva "Produktiv" Anka Lončar (57).

U saopštenju MUP-a se navodi da su uhapšeni i direktor novosadskog privrednog društva "Pankomerc" Aleksandar Pavićević (41) i direktor novosadskog privrednog društva "NS Don 2006" Predrag Lončar (35). Uhapšen je i član Upravnog odbora privrednog društva "Pobeda FOMG" iz Titela i ovlašćeni zastupnik novosadskog privrednog društva "Kromprodukt" Dejan Pavićević (32).

Podsetimo, u novembru je bio uhapšen nekadašnji prinudni upravnik Metals banke i bivši direktor Poslovnog prostora, Srđan Petrović (48), pod sumnjom da je učestvovao u pranju oko tri i po miliona evra od prodaje kokaina kriminalne grupe Darka Šarića. Njega policija tereti da je kao stečajni upravnik, u dogovoru sa optuženim članom Šarićeve kriminalne organizacije Marinkom Vučetićem, omogućio da 35 osoba položi na račune banke više od 600.000 evra kao devizne depozite.

  • lukans

    15.04.2011 16:40
    GODINU DANA KUCNI PRITVOR
    Tuzilastvo se nagodilo sa Srdjanom Petrovicem, direktorom koji je smenio Ananija i dobio godinu dana kucnog pritvora!!!!!!! Samo nam nije jasno koliko treba da vrati Srdjan, kad o njemu nece niko da pise. Stiti ga DS!!!!!!!
  • djokica

    14.04.2011 20:49
    trebalo je to i ranije
    svi oni su imali udela u tome pokupovali firme digli kredite pa ih upropastili i radnike poslali na Siz.Ja sam radio u jednoj od njihovih firmi pa to je smeshno shta se radilo.Postavljali su direktore koji su im davali krdite navodno na par godina bez kamata i naravno koje nisu ni vratili.A firne su ostajale bez sredstava za rad i naravno dovodili ih da stecaja.Naravno uz pomoc svojih shefova racunovodstva koji su to naravno veshto prekrivali .Nadam se da ce pravda stici sve one koji su tako upropastili ovu zemlju i narod.
  • max

    13.04.2011 13:07
    mafija
    ovo je samo deo pronevera radili su jos mnoge stvari,koliko je samo ljudi moglo biti spaseno za 18 000 000 eur.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.