U toku kontrola softvera

Poreska uprava je počela kontrolu legalnosti softvera 1. marta, a inspektori, za sada, daju mogućnost poreskim obveznicima kod kojih zateknu određene nepravilnosti rok od dve nedelje za legalizaciju, izjavila je načelnica odeljenja za kontrolu legalnosti softvera Slavica Maksimović.

Poreska uprava je počela kontrolu legalnosti softvera 1. marta, a inspektori, za sada, daju mogućnost poreskim obveznicima kod kojih zateknu određene nepravilnosti rok od dve nedelje za legalizaciju, izjavila je načelnica odeljenja za kontrolu legalnosti softvera Slavica Maksimović.

Ona je objasnila da su kontrolom u početku obuhvaćena velika i srednja preduzeća, dok će nakon toga uslediti i kontrola malih preduzeća i preduzetnika. Maksimović je objasnila da Poreska uprava, nakon što inspektori utvrde postojanje nelegalnog softvera, daje šansu poreski obveznicima da izvrše legalizaciju softvera u periodu od tri do 15 dana, u zavisnosti od toga koliki je procenat nelegalnog softvera.

"Ukoliko poreski obveznik ne izvrši legalizaciju i ne donese dokaze, onda ide prekršajna prijava odnosno zahtev za pokretanje privrednog prestupa kod osnovnog javnog tužilaštva", kazala je Maksimović. Ona je dodala da su kazne velike i da se kreću od 100.000 do tri miliona dinara za privredno društvo, za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 200.000 dinara, a za preduzetnike od 50.000 do pola miliona dinara.

  • antipirat

    13.04.2011 10:59
    Suzbijanje piratskog softvera
    Poreska uprava (PU) na osnovu zakonskih ovlašćenja vrši kontrolu legalnosti softvera.
    Pitanje je na osnovu kakvog projekta je PU krenula u kontrolu: koji su ciljevi projekta, ko i zašto vrši obuku inspektora, po kom programu?
    Činjenica je da su inspektori obučeni za jedan segment softvera (M$, AutoDesk, Adobe, i druge pre svega američke kompanije). Da ne grešim dušu, od američkih većih IT kompanija nisu obuhvaćeni Oracle, verovatno još koja. Kontrolom nisu obuhvaćeni ni srpski softveri, pre svega ERP i svega evropski proizvođači softvera.
    Ova aktivnost je pokrenuta jer nas pritiska EZ, a PU bi imala manje posla kada bi postojala klima i ne samo deklarativna podrška korišćenju legalnog softvera.
    Oko ovog problema se potvrđuje "pravilo" da oni koji rade po zakonu (kupili su legalan softver) su maltene kažnjeni u odnosu na one koji ne smetano koriste piratski softver.
  • pirat ovdasnji

    13.04.2011 06:52
    Sasvim sam siguran da se radi o nezakonitoj i protivustavnoj raboti poreske inspekcije koja se stavila u zastitu interesa softverskih kompanija, umesto da stiti opstedrustveni interes trazeci proizvodjace i distributere nelegalnog softvera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.