Ko se sudari plaća više za osiguranje

Vlasnici automobila će obaveznu premiju za osiguranje vozila od 1. septembra plaćati po sistemu "bonus malus", i to savesni vozači po nižoj, a vozači koji su imali štete po ceni višoj i do 2,5 puta.
Vlasnici automobila će obaveznu premiju za osiguranje vozila od 1. septembra plaćati po sistemu "bonus malus", i to savesni vozači po nižoj, a vozači koji su imali štete po ceni višoj i do 2,5 puta. Premijski stepen, po ovom sistemu, podeljen je na 12 razreda opasnosti, a osnovni razred je četvrti, i on podrazumeva cenu obaveznog auto-osiguranja koju su vozači do sada plaćali.

Vlasnici motornih vozila koji u prethodnoj godini osiguranja nisu napravili štetu, u narednoj godini će prema ovom sistemu imati bonus, to jest preći će u treći razred i premiju će platiti pet odsto manje. Premija u drugom razredu niža je od osnovne za 10, a u prvom za 15 odsto.

Vozači koji su imali jednu štetu prelaze u sedmi razred, što u odnosu na prethodnu godinu visinu premije povećava za 50 odsto. Sa dve načinjene štete prelazi se u 10. razred čime se premija u odnosu na prethodnu godinu povećava 2,1 put, dok oni koji naprave tri i više šteta prelaze u 12. razred, a premija im se povećava čak 2,5 puta. Za povratak iz 12. u četvrti razred, potrebno je devet godina, i to pod uslovom da se tokom tih godina ne napravi nijedna šteta.

  • 13.04.2011 17:04
    Ovako nešto je odličan potez. Moj stric je u Feniksu i tamo se osiguranje plaća na osnovu broja kazni i ako si imao sudar za koji si ti kriv povećava se cena osiguranja. Naročito se povećeva kazna za prekoračenje brzine. Ako nisi imao nikakvih kazni ni sudara koje si skirvio dobijaju se popusti. To im je jedan od načina za suzbijanje brze vožnje i povećanja bezbednosti u saobraćaju.
  • Lalla

    13.04.2011 15:01
    Popust da.ali
    Popust za one koji ne prave nesrece je poznat u svetu...
    Ali zar zakon ne kaze da se za isto delo ne moze biti dva puta kaznjen?????
    Ovaj nacin predvidja da vozac za istu nesrecu bude dva puta kaznjen!!!!!!!!!!!!
    Koliko ce biti kojekakvih uredbi suprotnih Ustavu i Zakonu???????
    Strasbur treba da otvori svoje predstavnistvo u Srbiji.........
    Putuj Evropo.....
  • Vozac

    13.04.2011 14:56
    Istina
    To nazovi osiguranje je cista pljacka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija