LDP: Cecina nagodba uvreda za zdrav razum

Nagodba Svetlane Ražnatović sa Tužilaštvom je neuobičajen slučaj, smatraju pravnici. Poslanik demokrata Vuk Dinčić ogorčen je zbog nagodbe.
Nagodba Svetlane Ražnatović sa Tužilaštvom je neuobičajen slučaj, smatraju pravnici. Poslanik demokrata Vuk Dinčić ogorčen je zbog nagodbe.

U retkim reakcijama političara, odjeknula je jedna. Poslanik vladajuće Demokratske stranke Vuk Dinčić rekao je za govornicom u Skupštini da je ogorčen zbog dogovora Ražnatovićeve sa Tužilaštvom.

Čitavog dana, novinari su čekali ministarku pravde Snežanu Malović koja je pre podne provela u Skupštini Srbije. Na prvoj pauzi zasedanja, prošla je pored prisutnih novinara uz kratak komentar da nikako ne želi da govori, pogotovo ne o slučaju Cece Ražnatović.

Poslanici u Skupštini Srbije su, s druge strane, bili raspoloženiji da se osvrnu na slučaj poznate pevačice. Prvo je poslanik DS-a Vuk Dinčić za govornicom izrazio svoj stav u vezi sa pogodbom Ražnatovićeve i Tužilaštva zbog kojeg je dobio i aplauz svojih kolega.

Dinčić je rekao da se "ne sme davati primer kriminacima da mogu da se nagode sa državom ukoliko su počinili krivičnio delo". "Mene je ta odluka šokirala. Ogorčen sam zbog nje, a verujem i sve kolege ovde. Ne treba nijednom kriminalcu da dajemo primer da može da se nagodi sa državom i da plati beneficiranu cenu od 1,5 miliona evra, ako je već sama priznala da je ukrala oko pet miliona", rekao je Dinčić.

On veruje da će sud imati sluha i da neće prihvatiti odluku Tužilaštva. "Možda će neko reći da ja na ovaj način želim da utičem na sud, ali ja samo želim da izrazim ogorčenje zbog takve odluke”, rekao je Dinčić.

NS: Nije samo Ceca kriva; LDP: Uvreda za zdrav razum

Potom su svoja mišljenja, potpuna različita, izrazili i predstavnici Nove Srbije i LDP-a.

Lider NS-a Velimir Ilić smatra da je Svetlana Ražnatović čak oštećena u ovom slučaju.

"Nije samo bila Ceca, ima stotine menadžera, bivših sportista… Moguće je da je i ona, ali nju nije niko ništa ni pitao", rekao je on.

LDP: Uvreda za zdrav razum

Komesar LDP-a za ljudska prava Marko Karadžić, s druge strane, nema rezervi – za njega je nagodba Tužilaštva i folk pevačice, uvreda za zdrav razum. "Skandalozno je ono čemu smo izloženi. Nagodba tužilaštva i Svetlane Ražnatović jeste uvreda za zdrav razum i uvreda za pravdu. Tu nema reči o prevenciji. Ova država Svetlani Ražnatović ne duguje ništa, posebno zbog njene uloge koja je vezana za atentat na premijera Đinđića. Žena koja ćuti osam godina o zločinu koji joj se stavlja na teret, a sada preko noći priznaje i nudi državi milion i po.

"Da li vas štiti činjenica da ste poznati?"

Pravnici upozoravaju da je ovo neuobičajen slučaj u našem pravosuđu koji je preuzet iz angloameričkog prava koji se primenjuje kada Tužilaštvo nije sigurno da li ima dovoljno dokaza, piše B92.

Profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić smatra da Tužilaštvo treba da javnosti saopšti koliko je takvih sporazuma postignuto. "Naime, postoji ozbiljna razlika između visine novčane kazne oko koje su se sporazumeli i tvrdnje istog tog tužilaštva o tome kolika je šteta prouzrokovana krivičnim delom za koje je okrivljena i koje je na kraju krajeva okrivljena i priznala", ukazuje ona.

"Dakle, to takođe rađa određenu sumnju i isto to se može reći i za dužinu vremenske sankcije. Naravno, cela ova stvar izgleda meni sada više kao građanki, nego kao pravnici, diskriminatorski jer se zaista pitam da li do takvog povoljnog ishoda za sebe mogu da dođu i oni koji nemaju da plate ili oni koji nemaju toliko mnogo da plate. Da li sama činjenica da ste poznati po bilo kom osnovu vas štiti od krivičnog progona koji se primenjuje prema običnim građanima", pita se Vesna Rakić-Vodinelić.

"Ako imaš novca, možeš da otkupiš slobodu"

Urednik "Ekonomsit magazina" Milan Ćulibrk kaže da ispada da u Srbiji važi pravilo - ako imaš novca, možeš da otkupiš slobodu.

Ono što u tužilaštvu navode kao uspeh - da će od Cecinih milion i po evra koristi imati bolnice, škole, penzioneri, Ćilibrk je pretvorio u konkretnu računicu.

"Kad se sve to preračuna, svaki penzioner u Srbiji može da dobije samo po jedan evro, zaposleni u prosveti i zdravstvu neće moći da dobiju ništa i to je taj efekat ekonomski od ove mere", kaže Ćulibrk.

"Pokušava se reći kako će građani Srbije živeti bolje zato što su se nagodili sa nekim ko je načinio krivično delo. Ja se samo plašim kuda nas sve ovo vodi, ukoliko imate dovoljno novca znači možete da kupite slobodu, možete da kupite u ovoj zemlji. Sve. Oni siromašni će morati da robijaju", ocenjuje on.

Ceca diže kredit za otplatu kazne

Beogradski mediji pišu danas da će pevačica Svetlana Ceca Ražnatović podići kredit da bi državi platila milion i po evra, na šta se obavezala nagodbom sa Tužilaštvom, a bankari kažu da je dizanje takvog kredita moguće.

Po rečima generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije Veroljuba Dugalića, "teorijski je moguće" da banka nekome odobri gotovinski kredit u visini od milion i po evra, ako proceni da je klijent u stanju da takav kredit uredno otplaćuje. Dugalić je istakao da je bankama u interesu da daju kredite i nemaju predrasude u vezi sa njihovom visinom, ukoliko klijent ima odgovarajuće instrumente obezbeđenja i izvore prihoda.

Folk pevačica Ceca Ražnatović nagodila se sa Višim tužilaštvom u Beogradu da prizna da je protivpravno prisvajala novac od transfera fudbalera FK "Obilić" u inostrane klubove, u zamenu za godinu dana kućnog zatvora i milion i po evra novčane kazne. Prema pisanju pojedinih medija, Ražnatovićeva će, kako bi platila nagodbu, uzeti keš kredit u iznosu od milion i po evra i staviti hipoteku na kuću u Beogradu kako bi obezbedila garanciju za taj kredit, a planira i da proda kuću koju poseduje na Kipru.

 

  • Veliki Šveb

    14.04.2011 06:24
    Dobro, ako sutra ukradem 10.000 evra državi, treba da im vratim 2.500 i miran sam. Tako to nekako ispada. Super, imaću para da odem na more.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija