Irinej: Ćirilica je sveto pismo

Ćirilica je sveto pismo jer su na njemu napisana najlepša i najznačajnija dela srpske kulture i istorije, i zato ga se ne treba odricati i zaboravljati, izjavio je večeras patrijarh srpski Irinej.
Ćirilica je sveto pismo jer su na njemu napisana najlepša i najznačajnija dela srpske kulture i istorije, i zato ga se ne treba odricati i zaboravljati, izjavio je večeras patrijarh srpski Irinej.

"Sramota je što smo ćirilično pismo gotovo zaboravili. Kada prođemo gradom retko ćemo naći ćirilične natpise i srpska imena firmi, već su oni napisani stranim pismom, pa onaj ko dođe sa strane može pomisliti da je u nekom evropskom gradu, a ne u našem srpskom Beogradu'', kazao je patrijarh Irinej na skupu posvećenom "ćirilici u informatičkom društvu".

Ne treba imati ništa protiv latinice, jer je ona značajno pismo i dobro je znati i jedno i drugo, ali nema razloga niti opravdanja da se stidimo ćirilice, kazao je patrijarh Irinej u Parohijskom domu Hrama svetog Save.

"Naše pismo je sveto, jer su na njemu napisana najlepša i najznačanija dela, među kojima je Miroslavljevo jevanđelje, ponos naše kulture i pismenosti i kojim u svetu predstavljamo naš srednji vek, vek Nemanjića kada smo bili Evropa, kojoj se danas nudimo da nas prime", istakao je Irinej. On je ocenio da se odricanjem ćirilice udaljujemo od svoje istorije, kulture i činimo sebe siromašnima i zavisnima od druge kulture.

Patrijarh je kazao da je ovo momenat kada treba da se zapitamo zašto je to tako, dodajući da to sigurno nije interes srpskog naroda, nego nekog ko želi da ga obezliči. "Neka da bog da svest pripadnosti srpskom narodu bude što življa i da svoju svest i kulturu gradimo na temeljima koje smo nasledeili", kazao je irinej.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je kazao da je ćirilično pismo u istoriji srpskog naroda bilo prosvećujuće i zato se poistovećuje sa srpskim narodom. "Ćirilično slovo je podelilo sudbinu srpskog naroda otkako smo ga primili do dana današnjeg. Ono je proslavljano, ali i zabranjivano, uništavano i bombardovano, ali je i vaskrsavalo u svojoj slobodi i slavi i otvaralo nas prema svetu jer u njemu nema isključivosti, već nam omogućava da razumemo svoju kulturu, a na taj nači i druge kulture", rekao je Joanikije.

U organizaciji Udruženja građana "Knez Miroslav" ovom prilikom svečano je otvorena i izložba ćiriličnih fontova "Ćirilica danas - prof. Stjepan Fileki", a posetioci će do kraja meseca imati priliku da se upoznaju sa kreativnim rešenjima fonta ćiriličnog pisma.
  • Лела

    28.04.2011 18:18
    матерње писмо
    Љубав према матерњем писму је исто што и љубав према својој мајци, роду свом, труду предака који је уписиван на вечним фрескама. А ја више волим своју мајку него туђу.
    Они који су живели на рубним територијама отаџбине, добро знају шта значи сачувати свој идентитет. Знају да су други народи увек знали да поштују и цене свој идентитет више него ми Срби. Код Срба још функционише социјалистички мото: братство-јединство, али на штету сопственог идентитета. Али једно не искључује друго! Заиста смо слаби када треба да сачувамо своје, што говори да нам првенствено недостаје љубав и поштовање према сопственим родитељима и да слабо познајемо и поштујемо ову па и остале Божје заповести. Да је другачије било би нам другачије, и не би било потребе да се спашава ћирилица, огледало срске душе ...
  • NS

    15.04.2011 10:34
    Milka-Preterivanje
    Zaista je neverovatno koje vi argumente navodite za napad na ćirilicu, takve oznake u tekstvovima sa računara samo je odraz nemarnih i nepismenih ljudi. Nijedan narod ne bi ovako pljuvao na svoje pismo kao što to rade Srbi. E to je sramota za vas.
  • janko

    15.04.2011 10:13
    srBende
    da li ste kadgod gledali neki prenos koji je isao iz najvece pravoslavne i slovenske yemlje rusije, ili iz kine ili iz neke arapske zemlje.... ako jeste, na kom pismu su bili natpisi? po vasem, s.rBende, bilo je velike veleizdaje, jer je sve bilo na latinici. s.rBende pokrijte se usima i ne talasajte sa vasim nebeskim narodom i pismom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija