Sve više dece u hraniteljskim porodicama

Broj dece u hraniteljskim porodicama u Srbiji utrostručen je od 2004. godine.
Broj dece u hraniteljskim porodicama u Srbiji utrostručen je od 2004. godine.

Broj dece u hraniteljskim porodicama od 2004. godine do danas gotovo se utrostručio i sada ih je oko 4.200, govore podaci Centra za porodični smeštaj.

Novi zakon o socijalnoj zaštiti i reforme koje su sprovedene, donele su boljitak. Ipak, stručnjaci smatraju da je ostalo još mnogo toga što bi trebalo promeniti.

Socijalne službe u Srbiji nisu mogle dovoljno da pomognu hraniteljima, jer nemaju kapacitete. Zbog toga je u planu otvaranje nekoliko Centara za porodični smeštaj, koji će se baviti problemima hraniteljstva. Zahvaljujući tome, zatvoriće se mnogi domovi za decu koji nisu bili najbolje rešenje za mališane.

"Sva ta deca sa sobom kada su smeštena u našu ustanovu, došla su sa različitim iskustvima koja nimalo nisu laka. Imali smo strašna zlostavljanja, zanemarivanja, dakle nešto što je za decu jako teško", kaže specijalni pedagog Natalija Popović.

Procedure provere hranitelja sada su oštrije jer su se dešavale zloupotrebe, tačnije, motiv nekih hranitelja bio je novac koji se dobija za izdržavanje deteta. "Upravo zbog toga da bi negde sprečili zloupotrebe, postoji kontinuirana procena hraniteljskih porodica, na svake dve godine obavezno je obnavljanje", kaže Dobrila Grujić, direktorka Centra za porodični smeštaj Beograd.

Grujićeva navodi da Zakon o socijalnoj zaštiti nudi licencu koju Centar za porodični smeštaj izdaje i koja se nakon dve godine produžava i oduzima. "Ako se radi o nekoj urgentnoj situaciji licencu je moguće oduzeti i pre toga", kaže Dobrila Grujić.

Da svest o hraniteljstvu raste svedoči i podatak da je prvi put veći broj zainteresovanih hranitelja nego dece kojoj su oni potrebni. Najveće interesovanje hranitelja je iz unutrašnjosti Srbije, dok ih u Beogradu nedostaje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija