Hrišćani slave Uskrs

Drugu godinu za redom, pravoslavni i rimokatolički hrišćani slave istog datuma praznik vaskrsenja Isusa Hrista, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.  
Drugu godinu za redom, pravoslavni i rimokatolički hrišćani slave istog datuma praznik vaskrsenja Isusa Hrista, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.

Praznik Vaskrsenja biće obeležava se u hramovima ponoćnom i jutarnjom liturgijom. Patrijarh srpski, Irinej, služiće u Sabornoj crkvi u Beogradu jutarnju vaskršnju liturgiju. Kako je najavljeno, liturgiji će prisustvovati zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić.

Za vernike katoličke veroispovesti Svečanu misu u beogradskoj crkvi Krista Kralja u 10 časova održaće nadbiskup Stanislav Hočevar.

 

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je sveti apostol Pavle čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru. Reči apostola Pavla, koji nije bio savremenik Hristov, ali kome se, prema predanju, Spasitelj javio na putu za Damask, zapisane su u njegovim apostolskim delima i objašnjavaju da je suština hrisćanstva u veri u pobedu života nad smrću. "Ako Hristos ne vaskrse prazna je propoved naša i prazna je vera naša", kaže apostol Pavle čije su poslanice deo Novog zaveta i u kojima on, rušeći starozavetna pravila, uči ljude praštanju i ljubavi i otvara vrata spasenja i carstva nebeskog.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Uskrs otvaraju Carske dveri na oltaru čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu. Prema hrišćanskim jevanđeljima, događaj se zbio na grobu Hristovom, a radosnu vest je ženama mironosicama, "Mariji Magdaleni i drugoj Mariji", saopštio anđeo blagovesnik Gavrilo.

Prema odlukama Nikejskog sabora koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Uskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle proleće ravnodnevnice ali obavezno posle jevrejske Pashe. Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog Vaskrsenja. Poznato je takođe da su Rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i Vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude. U knjizi Otkrivenja Jovanovog kojom se završava Novi Zavet, ti proroci su Ilija i Enok i njihov ponovni dolazak među ljude i stradanje treba da najavi novi dolazak Hristov kome se nadaju Hrišćani.

Uskrs je, pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja.

Ponoćno bogosluženje

Proslava Uskrsa počinje ponoćnim bogosluženjima u svim hrišćanskim crkvama, a potom svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta. Prva molitva služi se pred zatvorenim vratima hramova koja se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle Dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskresenja oglašavaju prva zvona. Vaskršnjim obredima prethodi unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrisćanske žalosti.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

Farbanje uskršnjih jaja

Farbanje uskršnjih jaja jedan od najlepših i najradosnijih običaja, koji se nije iskorenio, čak ni u gradovima. Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na dogadjaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu. Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove "čuvarkuća".

Na pravoslavnim uskršnjim ikonama i freskama slika se blagovesnik Gavrilo na grobnom kamenu, a najlepša predstava sačuvana je u manastiru Mileševi kraj Prijepolja, zadužbini srpskog kralja Vladislava iz 1234. godine, koja je proglašena za sliku prethodnog milenuijuma.

U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

  • zb360

    24.04.2011 20:03
    Hvala
    Hvala anonimusu za divnu istinu koja je tako jednostavna i cesto se i lako zaboravlja. Ali moramo brinuti i misliti jedni na druge, zar ne?
  • Lala1

    24.04.2011 10:24
    Srecan Uskrs
    Hristos vaskrese, srecan uskrs svim ljudima koji danas proslavljaju ovaj veliki hriscanski praznik.

    Среќен Велигден,
    Boldog Húsvéti Ünnepeket,
    Happy Easter,
    Frohe Ostern,
    Joyeuses Pâques,
    Feliz Semana Santa,
    Buona Pasqua.
  • 24.04.2011 09:15
    1
    @Zb360, Hriscanski je oprastati,tako i Vi oprostite sto nisu spomenuti katolici i protestanti, svi ljudi na planeti Zemlji su povezani jednim te istim Duhom, i zato smo svi jedan velii rod, koji ne bi smeo da se mrzi bez obzira na boju koze, veroispovest,nacionalnost, sve bi to trebalo da bude normalno, ali na nesrecu uvek postoji i druga strana medalje, mrznja,netrpeljivost,lihvarstvo, srebroljublje i to pocev od onih osoba koji su se zivotno opredelili da sire ljubav i mir...
    Nisa zaslepljena ovcica kojoj treba vodja, niti sam ateista....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija