Osuda razgovora o podeli Kosova

Srpska radikalna stranka (SRS) osudila je izjavu šefa beogradskog tima za pregovore sa Prištinom Borislava Stefanovića o "spremnost srpskog pregovaračkog tima da se razgovara o podeli Kosova".
Srpska radikalna stranka (SRS) osudila je izjavu šefa beogradskog tima za pregovore sa Prištinom Borislava Stefanovića o "spremnost srpskog pregovaračkog tima da se razgovara o podeli Kosova".

SRS u saopštenju navodi da ta izjava predstavlja "spremnost na otvoreno priznanje takozvane države Kosovo". "Upozoravamo režim Borisa Tadića da ova najava šefa srpskog pregovaračkog tima predstavlja brutalno gaženje Ustava i teritorijalnog integriteta Srbije", navodi SRS. Ta stranka je u saopštenju upitala predsednika Srbije Boris "ko ga je ovlastio da trguje srpskom državom". "Ovo je još samo jedan u nizu pokazatelja da je Tadićeva vlast spremna da se, po nalogu Brisela i Vašingtona, odrekne Kosova i Metohije zarad nekakve utopijske evrobudućnosti", piše u saopštenju SRS.

Šef tima Beograda za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je za „Blic“ da srpski pregovarački tim ne beži od mogućnosti da se razgovara o podeli Kosova.

"Mi smo slobodni da pričamo o svemu i od mene nikada nećete čuti: Ne, to je apsolutno neprihvatljivo i o tome ne može da se govori", rekao je Stefanović. On je kazao da bi i druga strana trebalo da prilagodi svoj pristup traženju rešenja, a ne "traženju naše potvrde o njihovoj takozvanoj nezavisnosti, jer nju nikada neće dobiti".

Stefanović smatra da je pitanje statusa u svakoj od tema koje su otvorene u pregovorima, ali da "problem nastaje onda kada jedna od strana, najčešće prištinska, insistira na tome da damo potvrdu njihovom viđenju statusa". Od četvrte runde pregovora Stefanović očekuje da se ne otvaraju nove teme, već da se one koje su pokrenute sukcesivno rešavaju i zatvore.

"Očekujemo i aktivnu ulogu EU, posebno kod tačaka kod kojih nema približavanja", naglasio je Stefanović. On je kazao da nije realno da pregovori traju predugo i da bi do kraja ove ili polovinom sledeće godine mogla da se reše neka od najznačajnijih pitanja, a zatim da se uđe u suštinu regulisanja odnosa. "Ovaj dijalog je pokazao da su pregovori teški i rezultati mali, ali oni ipak postoje", rekao je Stefanović.

Šef srpskog pregovaračkog tima je poručio albanskoj javnosti na Kosovu, "gde preovladava zebnja i mišljenje da je ceo ovaj proces rađen samo zbog Beograda", da pregovori nisu "nikakva utakmica na kojoj neko treba da pobedi". On je najavio da će u narednom periodu više boraviti na Kosovu i razgovarati sa albanskim predstavnicima.

Stefanović je naveo da su pitanja telekomunikacije i električne energije, a posebno carinskih pečata, najspornija, jer se tu radi o sukobu dva koncepta.

Na pitanje da li će Srbija uspeti u inicijativi da se istraga o trgovini organima prebaci u nadležnost Saveta bezbednosti UN, Stefanović je rekao da je neophodno stvoriti kontrolni mehanizam SB UN, jer postoje jasna ograničenja u mogućnosti sprovođenja istrage koja bi bila ograničena na pravosudni sistem na Kosovu ili isključivo na Euleks. Proces je sada u inicijalnoj fazi i treba sačekati da se vidi kako će dalje ići, dodao je Stefanović.

  • KIKIRIKI

    24.04.2011 12:40
    Ma Nemoj
    KIKIRIKI Politicari daju ove Izjave ...sve je sitno ko Kikiriki ali Nepecen..
    Bice Toplo Leto...A Za Zimu da ne Pricamo..
    Idi Mi Dodji..
    Traziliste Gledajte..Kikiriki show Brisel Beograd Pristina..
    sve ce to narod Pozlatiti sa Placanjem extra POREZ,a..
    Poz.Kikiriki

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.