Kostić: Naš je šećer najjeftiniji

Rast cena šećera logična je posledica rasta cena svuda u svetu, uključujući i tržišta okolnih zemalja, ali ne treba zaboraviti da je ta namirnica kod nas i dalje za petinu jeftinija nego u tim zemljama - kaže Miodrag Kostić, predsednik "MK grupe", u čijem sastavu rade i tri najveće srpske šećerane - "Donji Srem" u Pećincima, "Bačka" u Vrbasu i "Jedinstvo" u Kovačici.
Rast cena šećera logična je posledica rasta cena svuda u svetu, uključujući i tržišta okolnih zemalja, ali ne treba zaboraviti da je ta namirnica kod nas i dalje za petinu jeftinija nego u tim zemljama - kaže Miodrag Kostić, predsednik "MK grupe", u čijem sastavu rade i tri najveće srpske šećerane - "Donji Srem" u Pećincima, "Bačka" u Vrbasu i "Jedinstvo" u Kovačici.

Cena šećera u zemljama u okruženju kreće se, precizira Kostić, od 110 do 150 dinara za kilogram, a na svetskoj berzi, je šećer, inače, poskupeo za 100 odsto. Firmu "Sunoko", koja objedinjuje pomenute tri šećerane, kilogram šećera u pakovanju od 50 kilograma košta 90 dinara.

Sunoko prerađuje rod sa više od 34.000 hektara, što je više od polovine ukupne proizvodnje šećerne repe u Srbiji, a ukupna prošlogodišnja proizvodnja šećera sa oznakom te kompanije premašila je 246.000 tona. Cena šećera, kako objašnjava Dejan Vitorović, direktor prodaje u Sunoku, ne zavisi, međutim, samo od šećerane.
- Na maloprodajnu cenu utiče mnogo faktora, od količine koja se nudi na tržištu, preko trgovaca, do rasta cena energenata - rekao je Vitorović.

Prošlogodišnja produkcija Sunoka dovoljna je, kažu, da podmiri potrebe srpskog tržišta, ali je nešto više od trećine završilo na tržištima zemalja Evropske unije. Podsetivši da se prošlogodišnja proizvodnja šećera u Srbiji kretala između 450.000 i 500.000, a da je kvota za izvoz u EU 180.000 tona, Vitorović napominje da bi širenje prostora za prodaju našeg šećera u inostranstvu bilo dragoceno.

Komentarišući smanjenje interesovanja za gajenje šećerne repe i prošlogodišnje nezadovoljstvo poljoprivrednika otkupnom cenom, Kostić je rekao da je Sunoko, kao najveći srpski proizvođač šećera, u odnosu na 2010. za svoje proizvođače snizio cenu semena i zaštitnih sredstava i povećao otkupnu cenu na oko 4.000 dinara, u zavisnosti od proizvođača, što čini ukupno povećanje od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.
- To će dodatno smanjiti cenu proizvodnje repe, a pošto našim kooperantima želimo da omogućimo što sigurniju zaradu, otkupnu cenu smo vezali za evro i oni će, uvek, za tonu dobijati najmanje 38 evra - istakao je Kostić.
  • miroslav

    08.05.2011 18:01
    kostic i demokratska vlast su svetski prevaranti !
    da podsetim narod!!!2003 GOD. IMALI SMO SANKCIJE OD EVROPSKE UNIJE ( 6 MESECI ) JER IH JE NASA VLAST TADASNJA I NAVEDENI "BIZNISMEN" PREVARILI I PREPAKOVANI UVEZENI I NORMALNO JEFTINIJI SECER I PRODAVALI KAO DOMACI ! NEKA TI "POSTENI" OBJASNE NARODU STA JE PRELEMAN ??
  • 25.04.2011 07:27
    1
    Da li Kostic zna koja je cena secera po kg u EU u marketima, za njegovu informaciju 1kg secera /belog/ ove godine je 0,98 evro centi,s tim sto postoje marketi gde je za koji evro cent jeftiniji od gore navedene cene, zuti secer je skuplji od belog...
    mozda je secer koji izvozi stvarno najjeftiniji od ostalih izvoznika
  • janko

    25.04.2011 07:05
    slatki, sladji, najsladji
    jel' opet kole uvozi secer od trske pa ga protura kao najjeftiniji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.