"Krstaš" hoće crnogorski jezik u školama

Udruženje Crnogoraca u Srbiji "Krstaš", iz Lovćenca, traži da se u školama uvede izborni predmet "Crnogorski jezik sa elementima crnogorske kulture".
Udruženje Crnogoraca u Srbiji "Krstaš", iz Lovćenca, traži da se u školama uvede izborni predmet "Crnogorski jezik sa elementima crnogorske kulture".

Zahtev opravdavaju podatkom da je u školskoj 2009/2010. godini u osnovnim školama bilo skoro 2.500 mališana crnogorske nacionalnosti, čime je ispunjen zakonski osnov da se uvede izborni predmet na maternjem jeziku.

Novi predmet bi, kako kažu, mogli da izučavaju đaci u Novom Sadu, Kuli, Vrbasu, Malom Iđošu, Somboru i Subotici.

Iz "Krstaša" najavljuju da će od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i nacionalne zajednice zahtevati da se razmotri mogućnost uvođenja crnogorskog jezika u sistem osnovnog obrazovanja Vojvodine.

  • novosađanka

    25.04.2011 17:02
    reciprocitet
    Kada u Crnoj Gori bude uveden predmet: srpski jezik sa elementima srpske i vojvođanske kulture!
  • 25.04.2011 13:49
    1
    kako vreme prolazi, MI VOJVODJANI moracemo svi kolektivno da trazimo zastiti zastiti naseg kulturnog nasledja sa svim obicajima i vojvodjanskim jezikom
  • mile

    25.04.2011 12:28
    Crnogorski jezik
    može,ali pod uslovom da i mi dobijemo Vojvođanski jezik sa elementima vojvođanske kulture.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija