Može i bez prodaje Telekoma

Vlada Srbije može da obezbedi novac za finansiranje deficita republičkog budžeta i bez prodaje Telekoma Srbije, a da pri tom državu ne dovede u dužničku krizu, ocenio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
Vlada Srbije može da obezbedi novac za finansiranje deficita republičkog budžeta i bez prodaje Telekoma Srbije, a da pri tom državu ne dovede u dužničku krizu, ocenio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

"U slučaju da Telekom ne bude prodat, vlada može pozajmicama da finansira ovogodišnji deficit od 120 milijardi dinara i da javni dug ne premaši granicu od 45 odsto učešća u bruto društvenom proizvodu (BDP), koja je utvrđena fiskalnim pravilima", rekao je Petrović. On je dodao da bi prodajom Telekoma bilo smanjeno zaduživanje države za potrebe finansiranja budžetskog deficita, a time i učešće javnog duga u BDP-u.

"Sigurno je da bi vlada bila komotnija ako bi Telekom bio prodat, ali ako se bude pridržavala fiskalnih pravila kojima je ovogodišnji deficit ograničen na 4,1 odsto BDP-a, ne postoji opasnost od prevelikog rasta javnog duga usled novih zaduženja da bi se pokrio taj munus u državnoj kasi", ocenio je Petrović. Vlada Srbije je do 3. maja produžila rok austrijskom Telekomu da poboljša ponudu za 51 odsto kapitala Telekom Srbija jer je ta kompanija ponudila 950 miliona evra, iako je tenderom bila utvrđena minimalna cena od 1,4 milijarde evra.
  • Jazz

    25.04.2011 22:15
    Da li će iko dočekati vreme kada naša vlada neće nešto prodavati niti uzimati kao zajam već zavući ruku u sopstveni džep u kome ima novaca !
    Bože a kako smo se radovali posle onog 5-og oktobra...
  • 25.04.2011 13:33
    ...ili znaci da nema kupaca za Telekom,od koje proizvodnje se kod nas stvara BDP

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.