Apel da se deca ne koriste u reklamama

Udruženje "Roditelj" najoštrije je osudilo svaki oblik manipulacije decom u reklamne svrhe i zatražilo od nadležnih organa da posebnu brigu posvete deci kroz poboljšanje zakonske regulative.
Udruženje "Roditelj" najoštrije je osudilo svaki oblik manipulacije decom u reklamne svrhe i zatražilo od nadležnih organa da posebnu brigu posvete deci kroz poboljšanje zakonske regulative.

Reagujući na reklamnu kampanju za stambene kredite Erste banke u kojoj se pojavljuje petogodišnja devojčica koja pita: Je l'i ti imaš svoj stan?, udruženje Roditelj navodi da je poruka isključivo materijalne vrednosti i neprimerena psiho-socijalnim karakteristikama deteta predškolskog uzrasta.

"U savremenoj trci za profitom deca su neretko predmet manipulacije. Iako je oblast oglašavanja u Srbiji delimično uredjena propisima, u Zakonu o oglašavanju posebno poglavlje posvećeno zaštiti najmladjih, on je, ipak, ostao nedorečen", smatra to udruženje.

U saopštenju se ističe da je planiranim izmenama zakona neophodno precizno definisati pojam deteta, što nije učinjeno postojećom regulativom i pojačati nadzor nad emitovanjem reklamnih sadržaja u svim oblicima koji se odnose na decu, ili se ne odnose direktno na njih, ali su u njima glavni akteri upravo deca.
  • Vaskez NS

    27.04.2011 05:15
    Ako smo kritični onda to budimo do kraja - ova reklama je verovatno samo kap koja je prelila čašu jer i većina drugih je odavno "zloupotrebljavala" decu. Kao primer - zašto bi beba bila "presrećna" jer piški u .ampers a ne u neke druge pelene ? Beba jasno uočava razliku u upijajućoj moći pelena jel' da ?
    A da ne podsećam na reklame drugih banaka u kojoj se vide samo "srećna dečica" koja đipaju u dečjem krevetcu - a reklama je takođe za stambene kredite...
  • jatzans

    25.04.2011 14:25
    I meni je zasmetala i to snažno. Bolesna je reklama i namere onih koji su je smislili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.