Zbog novog zakona veće kamate?

Novi zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga koštaće svaku banku nekoliko stotina hiljada evra, međutim, taj trošak će platiti građani jer će banke pokušati da "ispeglaju" ove gubitke kroz veće kamate na kartice i kredite.

Novi zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga koštaće svaku banku nekoliko stotina hiljada evra, međutim, taj trošak će platiti građani jer će banke pokušati da "ispeglaju" ove gubitke kroz veće kamate na kartice i kredite.

Bankari nezvanično kažu da će troškovi u najvećoj meri nastati iz prilagođavanja softvera i sprovođenja svih pravnih rešenja neophodnih zbog usvajanja zakona. "Uvođenje novog kriterijuma u obračun kamatne stope košta bar pet hiljada evra, a ako se ceo sistem prilagođava to se meri stotinama hiljada evra. Ovo će naročito pogoditi srednje i manje banke, kojima se softver ažurira spolja", kaže za "Blic" bankar koji je želeo da ostane anoniman. On navodi da će banke zbog troškova podići cene usluga.

Po novom zakonu, koji stupa na snagu za šest meseci, klijent može da odustane od kredita u roku od 14 dana i ako potpiše ugovor, a za prijavu zloupotrebe na kartici ima rok od 45 dana. "Banke će dobro razmisliti pod kojim uslovima će odobravati kredit kada od njega može da se odustane", kaže Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka.

  • svasta

    18.05.2011 07:55
    pa nece valjda za svaku radnu stanicu da posebno rade ispravke da ih toliko kosta
  • micky

    17.05.2011 07:30
    Naravno
    da će dobro razmisliti pod kojim uslovima će odobravati kredit, pa konačno će ljudi moći da odustanu kad provale kakvu prevaru su im servirali !!!
    Ovo su samo izgovori, kao veliki troškovi, baljezgarije! Ovaj zakon je, na žalost, daleko od dobrog i banke će opet naći načina (već se naslućuje) da izvaraju klijente promenama kamata kreditima u tečaju !!!!
    OPREZ, veliki su to hoštapleri !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija