Sudija predlaže zabranu Nacionalnog stroja?

Sudija izvestilac Ustavnog suda, kako se saznaje, predložiće danas svojim kolegama da zabrane organizaciju "Nacionalni stroj".

Sudija izvestilac Ustavnog suda, kako se saznaje, predložiće danas svojim kolegama da zabrane organizaciju "Nacionalni stroj".

Predlog sudije izvestioca je da se ova organizacija zabrani jer je ona proklamovana kao tajna organizacija što je ustavom Srbije zabranjeno, a svoju tajnost koristi za izazivanje rasne i nacionalne mržnje, piše Blic. Nacionalni stroj nije registrovana organizacija pa se zabrana ne može odnositi na brisanje iz registra, ali se mogu zabraniti javna okupljanja, publikacije, korišćenje sajta i simbola, kaže izvor lista upoznat sa predlogom sudije izvestioca.

Za danas je zakazano da sudija izvestilac na zatvorenoj sednici iznese ovaj predlog i da se posle rasprave glasanjem 15 sudija Ustavnog suda odluči. Odluka se donosi većinom glasova svih sudija, tako da je potrebno da bi predlog bio prihvaćen da za njega glasa osam sudija.

Državno tužilaštvo Srbije je još 14. oktobra 2008. podnelo zahtev za zabranu "Nacionalnog stroja". U zahtevu se ukazuje prvenstveno na dve stvari - na očiti neonacistički program ove grupe i na njihovo načelo da deluju kao tajna organizacija.

  • Scotch Bonnet

    20.05.2011 07:20
    Zabrana za sve
    Jel ova zabrana vazi i za 1389, NASI, Mileticevce, Dveri ...?

  • 19.05.2011 13:38
    Sve nacisticke organizacije pput Nacionalnog strija trebalo je ODAVNO pod HITNO zabranite i naravno vodje u zatvor na najduze vremenske kazne. Zlo se MORA iz korena istrebiti,

    @steva je u potpunosti u pravu
  • steva

    19.05.2011 10:17
    Jedina nada nam je da se konačno odvojimo, za ove dole smo uvek i bili stranci. Srbija se nikada neće osloboditi nacional-šovinizma a to je za Vojvodinu veoma destruktivno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija