Kepiro sposoban za suđenje

Suđenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio ratni zločin u Novom Sadu, nastavljeno je danas u Budimpešti pošto je utvrđeno da je dovoljno zdrav da prati postupak.

Suđenje Šandoru Kepiru (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio ratni zločin u Novom Sadu, nastavljeno je danas u Budimpešti pošto je utvrđeno da je dovoljno zdrav da prati postupak.

Lekarska ispitivanja, naložena prošle sedmice, pokazala su da je Kepiro i fizički i psihički sposoban da prati suđenje, rekao je sudija. Kepirov branilac rekao je da je njegovom klijentu obezbeđen novi slušni aparat, koji mu omogućuje da bolje prati ono što se dešava u postupku.

Suđenje Kepiru počelo je 6. maja, a nekoliko dana kasnije prekinuto je kako bi se proverilo da li je optuženi u stanju da prati suđenje. Kepira optužnica tereti da je 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji, u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200 Novosađana. Svedoci tvrde da je Kepiro u vreme racije bio žandarmerijski kapetan, ali je on odbacio optužbe i rekao da "nije bio ni blizu ubijanjima" i da je bio "jedini koji se suprotstavljao naređenjima".

Zbog učešća u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina. Kepiro je osumnjičen i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine, a Tužilaštvo Srbije za ratne zločine je 2008. godine pokrenulo istragu protiv njega, ali je u međuvremenu ustupilo predmet mađarskom pravosuđu.

  • 1941.

    19.05.2011 19:04
    Nema zaborava
    Ne dajte da ga smrt oslobodi! U zatvor sa njim!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.