Zurkorlić: Autonomija je moje ubeđenje

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, rekao je danas da je autonomija Sandžaka njegovo principijalno ubeđenje i da ne proizilazi iz dnevne politike.
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Muamer Zukorlić, rekao je danas da je autonomija Sandžaka njegovo principijalno ubeđenje i da ne proizilazi iz dnevne politike.

Zukorlić je za RTV B92 istakao da ne želi da govori o prihvatljivom stepenu autonomije, jer, kako je kazao, to vlasti u Srbiji treba same da shvate. "Autonomija je sve izvesnija, to je moje uverenje, a vlasti će to shvatiti i obezbediće sigurnost građanima", dodao je muftija. Upitan zašto se kao verski lider bavi administrativnim uređenjem, on je rekao da se bavi preživljavanjem i da ga niko neće diskriminisati "zato što nosi tu kapu na glavi". "Ja govorim o narodu koji nema mehanizme da se brani", dodao je Zukorlić.

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, da je pogrešio što je podržavao Zukorlića, muftija je rekao da je ta izjava za Izetbegovića porazna i da ima teške političke posledice. "Ta izjava je za mene neprijatna, ali za njega je porazna, s teškim političkim posledicama. On je kazao da se pokajao. Nemam nameru popravljati te odnose, njegova izjava je njegovo pravo. Reč je o zaokretu u ponašanju pre i posle izbora", rekao je Zukorlić.   

On je ocenio da će ta izjava imati teške političke posledice za Izetbegovića, "jer je to pitanje odnosa prema Sandžaku". Izetbegović je nedavno za sarajevsko "Oslobođenje" kazao da je pogrešio što je podržavao Zukorlića. "Ovde se radi o tome da je okrenuo leđa Sandžaku. Ne samo jer je to rekao. Radi se o pogrešnoj politici, neodgovornoj prema Sandžaku. Bakir Izetbegović se slaže sa politikom autonomije Sanddžaka, ali se ne oseća dovoljno politički moćnim da to kaže", rekao je Zukorlić.  

U Srbiji deluju dve rivalske islamske zajednice. Zukorlić predvodi zajednicu koja je u sistemu Rijaseta BiH, dok je na čelu druge reis Adem Zilkić. Zukorlić je kazao i da je još rano da govori o eventualnoj kandidaturi za reisa, ali da će dobro razmisliti kad dođe vreme.

  • Srpsko vojvodstvo

    20.05.2011 12:54
    svsvsvsvsvsv
    SRPSKO VOJVODSTVO VOJVOĐANSKIM SRBIMA U SRPSKOJ VOJVODINI. Janko bog te blagoslovio što si nam svima otvorio oči.
  • semtex

    20.05.2011 06:20
    sandzak???
    Crni janko sta je to "sandzak"?A vidi muftije,vidi naocara...fancy kao i dzip koji vozi.Nego sve mi se cini da je vreme da se reaguje na rusenje ustavnog poretka ove drzave ili ce ministar opet da poklanja sta nije njegovo.Ovaj kalif nad kalifom Iznogud ima belaj da napravi ako se nastavi ovako!
  • janko

    20.05.2011 05:02
    SSSS
    SANDZACKI SANDZAK SANDZACKIM SANDZAKLIJAMA, to majstore....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija