Oblaci sumpordioksida uništili zasade kod Bora

Oblaci štetnog sumpordioksida iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor naneli su danas veliku štetu u okolini Bora, rekao je agenciji Beta predsednik ekološkog društva Ekoagenda Dragan Jankucić.
Oblaci štetnog sumpordioksida iz pogona Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor naneli su danas veliku štetu u okolini Bora, rekao je agenciji Beta predsednik ekološkog društva Ekoagenda Dragan Jankucić.

"Najveća koncentracija sumpordioksida u poslednjih mesec dana zahvatila je područje sela Veliki Krivelj, gde ne postoje merne stanice za praćenje zagađenja. Uništeni su voćnjaci i pčelinjaci u nekoliko domaćinstava", kazao je Jankucić.

Prema njegovim rečima, gasovi sumpordioksida su zahvatili gotovo celo područje Velikog Krivelja.

Jedan od oštećenih Jovica Nikolić, rekao da je štetni oblak ovog gasa, koji nastaje kao posledica proizvodnje bakra, zahvatio ogromno područje Krivelja. "Nema komšije koji nije pretrpeo štetu. Meni je desetkovano stotinak košnica, jer se nijedna pčela koju je zahvatio dim, nije vratila sa ispaše, kazao je Nikolić.

Njegove komšije kažu da su ogromnu štetu pretrpeli i voćnjaci i povrtarske kulture, kao i da su listovi i cvetovi "sagoreli".

Kako je naveo jedan od komšija Dragan Janković, meštani su danima alarmirali poslovodstvo Topionice bakra u visokom stepenu zagađenja, ali im se niko nije obratio.

"Proizvodnja nije zaustavljena iako je to u obavezi da se učini prilikom veće koncentracije sumpordioksida.", rekao je Jankucić.

On je naglasio da u Boru postoje stacionirane, ali ne i mobilne merne stanice koje prate aerozagađenje, tako da se ne može precizno utvrditi koliki je stepen zagađenja bio ovog jutra u Velikom Krivelju.

Ranije se dešavalo da merne stanice evidentiraju i do hiljadu puta veću koncentraciju ovog gasa od dozvoljenog.

Prema podacima komisije za procenu štete, prošle godine, su gasovi naneli štetu na voćnjacima i baštama u skoro 200 domaćinstava.
Tada je Topionica i rafinacija meštanima sela Krivelj i naselja Brezonik isplatila odštetu, koja je u zavisnosti od stepena oštećenja, iznosila od 1.000 do 150.000 dinara.

U Boru ove godine počinje izgradnja nove, ekološki čiste topionice bakra, a završetak radova očekuje se za oko tri godine.

  • disem na skrge

    22.05.2011 11:00
    rodjen sam u Boru.
    od toga cu i umreti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.