Potpuna obustava rada u fabrici oružja

Samostalni sindikat fabrike Zastava oružje je odlučio da od danas počne potpuna obustava rada u toj fabrici.
Samostalni sindikat fabrike Zastava oružje je odlučio da od danas počne potpuna obustava rada u toj fabrici.

Takva odluka je doneta, kako je saopštio sindikat, jer se ni treći dan od početka protesta oružara zauzimanjem magacina sa oružjem i municijom, niko iz Vlade Srbije "ne oglašava o iznalaženju rešenja sa kojim se u ovom trenutku suočava preduzeće".

Oko 200 oružara provelo je i drugu noć u magacinima oružja i municije u krugu fabrike.

Protest oružara je počeo u ponedeljak ujutru, jer su radnici nezadovoljni zbog toga što nadležni ne rešavaju problem statusa fabrike, neuposlenosti kao i zbog kašnjenja aprilske zarade.

Poslovodstvo fabrike je istaklo da ne podržava takav metod zalaganja za socijalni dijalog i zatražilo da se protestom ne ugrozi bezbednost u fabrici.

Šutanovac: Problemi nasleđeni, zalihe Zastave nisu neophodne Ministarstvu

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je večeras da su problemi u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, čiji radnici štrajkuju, "nasleđeni" i da "postoje više decenija".

"Da bi Zastava profunkcionisala na način na koji bismo svi mi želeli mora da ima tržište, a u ovom trenutku ga nema i to ne zavisi od politike", rekao je Šutanovac televiziji B92 govoreći o štrajku radnika te fabrike.

Upitan da li je tačno da izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme zavisi od Amerikanaca, Šutanovac je rekao da to nije tačno i da srpska vojna industrija izvozi i u zemlje koje ne kontrolišu SAD.

"Nije tačno da izvozimo samo u zemlje koje kontroliše Amerika, ali to jesu zemlje NATO koje su platežne i nikad ne duguju", rekao je ministar odbrane.

Upitan o zalihama vojnog materijala u fabrici Zastava oružje, Šutanovac je rekao da ta roba nije neophodna Ministarstvu odbrane Srbije i da ne zna kada je proizvedena.

On je ukazao da se proizvodi samo na osnovu narudžbina i podsetio da je godišnji izvoz srpske vojne industrije 250 miliona dolara.

Ministar odbrane je najavio da će uskoro posetiti Nigeriju koja je jedno o potencijalnih tržišta za srpsku vojnu industriju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.