Imleku odloženo plaćanje kazne

Kompanija Imlek, koja je u vlasništvu investicionog fonda Salford, dobila je odlaganje plaćanja kazne od tri miliona evra zbog zloupotrebe monopolskog položaja, do odluke Upravnog suda po tužbi te kompanije, rečeno je u Salfordu.

Kompanija Imlek, koja je u vlasništvu investicionog fonda Salford, dobila je odlaganje plaćanja kazne od tri miliona evra zbog zloupotrebe monopolskog položaja, do odluke Upravnog suda po tužbi te kompanije, rečeno je u Salfordu.

Upravni sud Srbije doneo je 2. novembra prošle godine presudu kojom se potvrđuje da su Imlek i Mlekara Subotica, koje posluju u sastavu Dunav hrana grupe, zloupotrebile monopol na tržištu otkupa mleka u Srbiji. Dunav hrana grupa se žalila na tu presudu, koja je doneta na osnovu odluke Komisije za zaštitu konkurencije, navodeći da je novi Zakon o zaštiti konkurencije primenjen retroaktivno.

U presudi iz novembra 2010. se navodi da je Dunav hrana grupa, kako je utvrdila Komisija za zaštitu konkurencije, nametala nepravedne i nejednake uslove proizvođačima čime je konkurenciji onemogućavala ulazak na tržište otkupa, a proizvođače stavljala u zavisan položaj. Prethodnu presudu iz 2008. poništio je Vrhovni sud Srbije zbog propusta u donošenju rešenja. Komisija je donela novu odluku, koju je Upravni sud potvrdio nakon žalbe Dunav hrana grupe.

Prema starom zakonu, zloupotreba dominantnog položaja povlači i prekršajnu odgovornost, a propisana je samo minimalna, a ne i maksimalna kazna, dok prema novom zakonu nema prekršajne odgovornosti, a propisana je maksimalna kazna. Prema ranijim navodima Salforda, Komisija je prema starom zakonu mogla da kazni firmu samo preko sudskog postupka, a to nije učinila, što po njima ukazuje na to da je zakon primenjen retroaktivno.

  • 26.05.2011 13:45
    Hocu i ja da mi se ODLOZI KAZNA u vidu DUGA Elektrovojvidini u iznosu od 16.000 dinara....
    kakva je ova DRZAVA

    IMLEK DUGUJE 3 MILIONA evra, i NIKOM NISTA, a ja 16000 hiljada na sunce koe nemam ili cvik struje nema
  • Vaskez NS

    26.05.2011 09:30
    Ta hajte ljudi, kakve kazne, kakvi bakrači...niste valjda poverovali u to ?
  • Aleksandar

    26.05.2011 08:42
    bas lepo
    Ovo je bas lepo... odloženo im je placanje kazne, a oni su prethodno najavili da ce prodati ove mlekare.
    o prakticno znaci da ce se oni izvuci a kaznu ce platiti novi vlasnik mlekara. c..c..c.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija