Istraživanje o radu zaštitnika pacijenata

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana najavila je da će sprovesti istraživanje o radu zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana najavila je da će sprovesti istraživanje o radu zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini.

Razlog za pokretanje istraživanja je sve veći broj pritužbi građana na povrede prava iz oblasti zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja koja se najčešće odnose na pruženu zdravstvenu uslugu i postupke medicinskog osoblja, navodi se u saopštenju. Pritužbe građana često se odnose i na nemogućnost zakazivanja pregleda, vreme čekanja na pružanje zdravstvene usluge, povraćaj novca i diskriminaciju pacijenata.

"Budući da je tokom rada po predstavkama građana primećeno da oni nisu dovoljno upoznati sa radom zaštitnika prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama, kancelarija pokrajinskog ombudsmana će u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Vojvodine sprovesti istraživanje o radu zaštitnika pacijentovih prava", piše u saopštenju. Dodaje se da je cilj istraživanja da se stekne uvid u rad zaštitnika prava pacijenata i daju preporuke državnim organima kako bi se unapredio njihov položaj i poboljšao kvalitet zdravstvene zaštite, a pacijentima približile mogućnosti ostvarivanja ljudskih prava u ovoj oblasti.

  • stranac

    26.05.2011 09:18
    nevidjena glupost
    zastitnik pacijentovih prava nebi trebao da radi u istoj ustanovi u kojoj se pacijent leci.
    Ukoliko je zaista njegovo zanimanje da stiti pacijente,saslusa problem i na adekvatan nacin reaguje na problem pacijenata.
    Medjutim, to zanimanje u zdravstvenim ustanovama nije nista drugo, nego osoba koja radi u okviru kvaliteta menadzmenta i zaduzena je za prijave reklamacija, prituzbi i sl.kako bi direktori i sefovi odelenja znali gde su problemi i mogli u svojim daljim planovima da ih otklone.Uloga te osobe je samo prikupljanje informacija ali ne i njihovog resavanja.

    Mislim da je tom zanimanju dato pogresno ime, i zato dolazi do ljutnje i nezadovoljstva kod pacijenata.
    Ljudima treba objasniti do kraja kakva je uloga tih zastinika ( da samo ime nedaje pravo da stite pacijente nego samo da saslusaju pacijente i prenesu problem dalje)i najbitnije od svega, tom animanju dati pravi naiziv kako nebi dolazilo do zabune.


  • 3opaH

    26.05.2011 08:08
    Ko plaća zaštitnika?
    A zaštitnika pacijentovih prava plaća dom zdravlja da me štiti od istog.
    To mi je rekla zaštitnica kada sam pričao sa njom.
    Pitao sam je gde mogu dobiti potvrdu da pregled kod specijaliste ne mogu da obavim u roku od 30 dana. Naravno nisam je dobio.

    Znači funkcija mu dođe ista koa i sindikat u firmi, da te brani od onoga ko ga plaća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.