Uskoro DNK analiza kostiju koje možda pripadaju Draži Mihailoviću

Detaljna otkopavanja i istrage na mestu na Adi Ciganliji gde su juče pronađeni, kako se veruje, ostaci Dragoljuba Mihailovića počeće naredne nedelje.
Detaljna otkopavanja i istrage na mestu na Adi Ciganliji gde su juče pronađeni, kako se veruje, ostaci Dragoljuba Mihailovića počeće naredne nedelje.

Sekretar Državne komisije za otkrivanje tajnih grobnica Srđan Cvetković rekao je da bi Tužilaštvo trebalo da odredi tim forenzičara koji bi nastavili postupak. On je kazao da je juče obavljena probna ekshumacija na osnovu naloga Tužilaštva, ali da tek predstoji veliki posao, koji bi, ako počne naredne sedmice, trebalo da traje nekoliko nedelja.

Cvetković je objasnio da je juče otkopan samo jedan rov na lokaciji gde je, prema svedočenjima, streljan Draža Mihajlović. Prema njegovim rečima, biće potrebno tri do pet dana da se otkopa celo mesto, a samo kopanje treba da bude precizno izvršeno, uz pomoć precizne metodologije i alata koje poseduju samo za to ovlašćene institucije. Nakon toga, trebalo bi da se obavi sveobuhvatna DNK analiza nađenih uzoraka i uradi komparacija sa DNK potomaka.

Ceo taj postupak, od otkopavanja do utvrđivanja rezultata, može da potraje, ako se krene odmah sledeće sedmice, najmanje nekoliko nedelja, tvrdi Cvetković. On je dodao da je rad Državne komisija posle jučerašnjeg skeniranja terena i pronalaska kostiju, praktično završen, a da se nastavlja njen rad na drugim tajnim grobnicima, kojih, kako kaže, ima dosta širom Srbije.

"Mi smo pronašli gde je bio zatvor, streljanje, otkopali jamu, našli žice kojima su bili vezani, gašeni kreč, kosti...dalje treba da se to detaljno iskopa a to rade za to osposobljene institucije", precizirao je Cvetković. On je dodao da će se sutra razgovarati sa tužiocem o daljem vođenju postupka. Tužilac bi trebalo da pokrene postupak pred sudom, sud bi zatim odredio insituciju i sudske veštake koji bi to radili, objašnjava Cvetković.

Posle dva sata premeravanja terena i pola sata kopanja, juče je pronađen ostatak severnog zida zatvora na Adi Ciganliji, kraj kojeg je, prema svedočenjima, 1946. streljan komandant četnika Dragoljub Draža Mihailović. Na mestu gde je prema tvrdnjama svedoka, ubijen i zakopan, nađene su kosti za koje se pretpostavlja da su ljudske, kao i metalni ostaci lisica. Sve je nađeno na dubini oko metar sa ostacima kreča.

Prema izjavama svedoka, Dragoljub Mihailović i još osam osoba su 16. ili 17. jula 1946. ubijeni i bačeni u jame na Adi.

  • Scotch Bonnet

    20.06.2011 18:56
    Kopanje
    Sada ce se sa lesinom i kostima fasistickog kolaboratora nasladjivati cela poremecena SrBska patriJoCka klika. Popovi ce odrzavati osvestenja, liturgije i parastose, dizace se spomenici, vlast sa Homenom na celu ce se nasladjivati ovim velikim uspehom dobrog lopatanja, umno poremecene ce staviti ravno pred kamere a asov brigada ce dobiti ordenje za hrabrost. Na veliku zalost sva ova izbezumljena sarada ce se preneti i na Vojvodinu, samo me interesuje da li ce to nama u Vojvodini i Novom Sadu doneti cistu vodu na primer!? Sta ce biti sa penzionim fondom? Ko ce otplacivati silne kredite MMF-u?
  • Нимбус

    20.06.2011 13:13
    П
    Г. Нази, хвала на упуту. Ипак, држите се ви патка, ја сам србски партриЈота, те пишем србски. Ко се осећа као срп, нека пише како му драго.
    Иначе, да ли би одговарало да се ми сви овде подписани што је могуће више држимо чињеница?
    Ево, ја сам дао конкретан предлог, имате ли к тому што за приговорити?
    Или, да попут г. Војвођанина почнемо около офрље да млатимо, "к`о м...ма по самару"?
    Баш би настало весеље, зар не... :)
  • Grammar Nazi

    20.06.2011 12:32
    @ Nimbus
    Piše se srPski, sa P kao Patak.

    (super pa ovih dana ne moraš znati svoj jezik ako hoćeš da nazoveš sebe PATRIOTOM)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija