Izvanredni odnosi Kine i Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i predsednik kineske privredne komore Van Difei istakli su danas u Beogradu da dobri politički odnosi dve zemlje pružaju mogućnosti za unapređenje ekonomskih odnosa.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i predsednik kineske privredne komore Van Difei istakli su danas u Beogradu da dobri politički odnosi dve zemlje pružaju mogućnosti za unapređenje ekonomskih odnosa.

Predsednik Kineskog saveta za unapređenje međunarodne trgovine Van Đifei rekao je na konferenciji za novinare posle razgovora s Jeremićem da između dve zemlje i dva naroda postoji "tradicionalno prijateljstvo" koje omogućava dalje razvijanje privredne saradnje.

Jeremić je rekao da su "odnosi Srbije i Kine danas bezmalo izvanredni" i da "potencijal saradnje u budućnosti Srbije i Kine koji se bazira na takvoj vrsti političkih odnosa zaista nema granica".

Van Đifei je rekao da predvodi delegaciju s više od 100 kineskih privrednika koji će se sutra sastati sa srpskim kolegama, kao i da su se u kontaktima s Privrednom komorom Srbije unapred pripremili za taj susret.

"Zato sam sigran da će privrednici dve zemlje na sutrašnjem ekonomskom forum Kine i Srbije imati konkretne razgovore o projektima saradnje", rekao je Van i istakao da je delegacija koju predvodi najveća kineksa privredna delegacija u Srbiji u proteklih nekoliko godina.

Van je rekao da se "Srbija nalazi u novoj fazi mirnog razvoja i da srpska vlada ulaže napore za razvoj ekonomije i podizanje životnog standarda ljudi", što pruža dobre osnove za saradnju privrednika dve zemlje.

"To je u interesu dva naroda i dve zemlje", rekao je Van Đifei i dodao da kineska vlada ohrabruje svoje privrednike i preduzeća da investiraju u Srbiji.

On je rekao da većina članova delegacije prvi put dolazi u Srbiju i da ih interesuju uslovi za investicije. Dodao je da ta delegacija pokriva sve oblasti privrede, "od infrastrukture do mašinogradnje, od biohemije do poljoprivrede".

"Nadam se da će naša poseta doprineti razvoju konkretne saradnje Kine i Srbije u ekonomiji i da ćemo učvrstiti osnove za dugotrajno razvijanje tih odnosa u budućnosti", rekao je Van Đifei.

Jeremić je rekao da je Kina veliki prijatelj Srbije i da je prema Srbiji bez izuzetka vodila politiku mira, ali i izrazio uverenje da će Kina u ovom veku postati prva ekonomska sila sveta.

"Podrška Kine predstavlja jedan od stubova naše međunarodne politike, pogotovo kad je reč o našim diplomatskim naporima da očuvamo teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje", rekao je Jeremić, koji je i predsednik srpskog dela Komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju s Kinom.

Jeremić je rekao da je najvećim delom danas razgovarano o mogućnostima proširenja ekonomske saradnje, posebno u infrastrukturi, energetici i industrijskoj proizvodnji.

On je dodao da je razgovarano o novim projektima o kojima će se raspravljati na sastanku mešovitog komiteta na jesen u Pekingu.

Država će dati podšku tim projektima, ali "velika odgovornost leži" i na srpskim preduzećima da ih realizuju, rekao je Jeremić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija