Godišnjica smrti 12 beba

Od 22. maja do 19. juna 1992. godine na Odeljenju za intenzivnu negu banjalučkog porodilišta umrlo je 12 beba, zbog nestašice kiseonika, potrebnog za adekvatan tretman, a preživela beba - Slađana Kobas umrla je nakon 13 godina, od teške bolesti.
Od 22. maja do 19. juna 1992. godine na Odeljenju za intenzivnu negu banjalučkog porodilišta umrlo je 12 beba, zbog nestašice kiseonika, potrebnog za adekvatan tretman, a preživela beba - Slađana Kobas umrla je nakon 13 godina, od teške bolesti.

U to vreme su hrvatske i muslimanske snage pod blokadom držale "posavski koridor", koji je povezivao bosansku Krajinu i Srbiju, čime je bilo onemogućeno da se potreban kiseonik dostavi kopnom.

Jedini put kojim je kiseonik bilo moguće dostaviti bio je vazdušni, ali zbog zabrane leta nad teritorijom BiH od Saveta bezbjednosti UN, avionu koji je trebalo da iz Beograda dostavi kiseonik Banjaluci, nije bio dozvoljen let.

Prva od 12 beba, zbog ovakvog drastičnog kršenja ljudskih prava, umrla je 22. maja, a poslednja 19. juna 1992. godine.

U znak sećanja na 12 surovo ugašenih, tek stvorenih života, ulica u banjalučkom naselju Paprikovac, gde se nalazi Klinički centar Banjaluka, u kojem su istovremeno i rođeni i umrli, zove se "Dvanaest beba".

Posle ovog strašnog zločina usledila je odlučna reakcija Republike Srpske da uspostavi "koridor života", kako bi se , između ostalog, sprečilo ponavljanje sličnih tragedija.

Republika Srpska ima obavezu da se nikada više ne ponovi tragični događaj iz 1992. godine i ovaj težak zločin.

Posebno pitanje je zašto do danas niko nije odgovarao za 12 prerano ugašenih života i smrt trinaeste Slađane Kobas, koja je usledila nakon 13 godina od istih posledica?

Očigledno je da se niko od moćnika iz međunarodnih krugova , koji su u to vreme gospodarili životom i smrti na ovim prostorima, ne smatra odgovornim za ovaj zločin.

Devetnaest godina posle tragedije ostaje da se pitamo da li će ikada biti utvrđena odgovornost za ovu tragediju.

Ili su čak i bebe u tzv. nacionalnoj kvoti, koja važi za prebrojavanje žrtva i zločinaca na prostorima BiH, a koja Srbe, iz čisto političkih razloga, markira kao najodgovornije i najmanje stradale u proteklom ratu, pita se reporter Srne.
  • semtex

    20.06.2011 08:55
    politicari
    Hoce li ikada nas narod imati politicara koji ce imati jaja da potegne tuzbu protiv UN i NATO za zlocine nad nasim narodom sa obe strane Drine?
  • 20.06.2011 08:22
    @Milan
    Jesi ti svestan šta pišeš?!
    Najbolje okrivi sve Srbe za smrt tih beba, a roditeljima tih beba odredi smrtnu kaznu!
    Ne mogu da shvatim kako može neko tako da ne volim svoj narod i da krivi svoj narod za smrt tih beba. Pa nisu Srbi blokirali put i vazdušni prostor!
  • Milan

    19.06.2011 23:48
    Zna li se krivac?
    Ovo je zaista bio tragičan događaj ali se mora jasno reći ko je kriv za to što se desilo, a iz ove vesti to ne vidimo. A krivicu za taj događaj podjednako snose sve zaraćene snage: čelnici režima u Beogradu i sprovodioci njihovih odluka među bosanskim Srbima tj. čelnici "Republike Srpske" koja tada koliko znam još nije ni bila proglašena, kao i ostale zaraćene snage u BiH i međunarodna zajednica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.