Krađa na vakcinama za svinjski grip

Državni budžet Srbije oštećen je za više od 1,6 miliona evra prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa krajem 2009. godine, otkrila je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala u prvom delu istrage protiv lekarsko-farmaceutske mafije.
Državni budžet Srbije oštećen je za više od 1,6 miliona evra prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa krajem 2009. godine, otkrila je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala u prvom delu istrage protiv lekarsko-farmaceutske mafije.

U izveštaju koji je dostavljen Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, do detalja se navode malverzacije koje su dovele do toga da Srbiju borba protiv "naduvane" pretnje svinjskim gripom košta više od šest miliona evra, piše Press.

Naime, sporna nabavka vakcina predmet je istrage SBPOK-a, a kompletan izveštaj sa utvrđenom štetom prosleđen je nadležnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Ipak, iako se do sada u javnosti spekulisalo da se istraga odnosi na to ko je kriv zbog isteka roka trajanja vakcinama i zašto je nabavljeno mnogo više vakcina nego što nam je trebalo, list otkriva da se prava malverzacija u stvari odnosi na izbor proizvođača.

Utvrđeno je da je bez opravdanog razloga kupljena kineska vakcina od "Novartisa" preko "Jugohemije" po ceni od 799 dinara iako su se vodili i pregovori sa britanskim proizvođačem koji je nudio cenu od 599 dinara. Uzeto je 857.500 doza čime je država oštećena za najmanje 1.6 miliona dinara. Istraga za sada nije utvrdila da li je neko pribavio nezakonitu imovinsku korist pa niko još nije priveden.

Pošto je bačeno 600.000 vakcina sada se utvrđuje i da li je takva šteta za državu mogla da bude izbegnuta i ko je zbog toga kriv.

  • Deleteboy

    20.06.2011 07:49
    A ko je tada bio ministar? pa zna se Mladjin kadar, mali Tomica!!!

    Ali nema od toga nista. Lovu su maznuli, a nece robijati. Mozda ce proci kao Ceca plati 1/3 od 1.6 miliona i mozes da pises memoare u kucnom pritvoru "Prasici, milioni i ja"
  • Petar

    20.06.2011 07:19
    Lepo je čovek o tome pesmu spevao......
    "O nisu krivci primitivci sto su pokupili mast
    korov nikne digod stigne, ma svaka njima cast
    Krivi smo mi........"
    Kome se i dalje sluša, evo:
    http://www.youtube.com/watch?v=kkYlNBgYo9U
  • 20.06.2011 06:41
    1
    Tako je to kada javno tuzilastvo ne cita komentare gradjana,NE SLUSA GLAS NARODA da je to radila odmah bi znalo da je u pitanju MILIONSKA KRADJA
    al cini mi se da ce se sve zavrsiti samo na saznanju KO je ta osoba koja je izvrsila prevaru i KO se sve ovajdio od ovakve KRADJE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.