Zdravstvo najkorumpiranije

Sektor zdravstva je najkorumpiraniji sektor u Srbiji, zvanični je odgovor Vlade Srbije na upitnik Evropske unije.
Sektor zdravstva je najkorumpiraniji sektor u Srbiji, zvanični je odgovor Vlade Srbije na upitnik Evropske unije.

Epicentar korupcije je, kako kaže dr Draško Karađinović, koordinator NVO "Doktori protiv korupcije", u samom Ministarstvu zdravlja. "Novina je simulacija borbe protiv korupcije u zdravstvu jer se u javnosti sve češće organizuju okrugli stolovi na tu temu, a sve je pokušaj obmanjivanja EU", rekao je Karađinović.

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije Srbija je po korumpiranosti četvrta u svetu, iza Tadžikistana, Moldavije i Maroka. Pol Vinke, predsednik "Evropske mreže za borbu protiv prevare i korupcije u zdravstvu", ukazao je na situaciju u Srbiji u kojoj mnogo pacijenata umire jer ne dobija potrebnu pomoć. Tome doprinosi nedostatak transparentnosti i moćni lobiji.

"Teško je detektovati gde novac ide i ko finansira sistem. Katastrofalan problem u Srbiji ali i u drugim zemljama predstavljaju neformalna plaćanja lekarima. Specifično za Srbiju je to što je deo tih neformalnih plaćanja postao formalizovan", rekao je Vinke. On je dodao da zbog takvih plaćanja u Srbiji "pati” oko 2,5 miliona ljudi.

Javne nabavke - žarište korupcije na lokalnom nivou

Veliki problem Srbije je postojanje korupcije na lokalnim nivoima vlasti, njeno žarište su javne nabavke, a Agencija za borbu protiv korupcije i Vlada Srbije ulažu velike napore da se korupcija smanji, rečeno je danas na okruglom stolu o borbi protiv korupcije u lokalnim samoupravama.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Sanja Čeković ukazala je da se nivo korupcije na lokalnom nivou mora svesti na nulu, a da trenutno jedan od problema i mogućih uzroka korupcije predstavja nedovoljna tehnička opremljenost opština. Učesnici okruglog stola su ukazali da nedostatak resursa često predstavlja "poziv na korupciju", te da nedostatak novca, zaposlenih, prostorija...otvara mogućnost za davanje mita kako bi neki posao bio što pre završen.

"Poslednja istraživanja govore da je, ipak, na lokanom nivou, u opštinama i gradovima, najmanja korupcija u odnosu na druge oblasti, segmente i ustanove", rekla je Čeković dodajući da je neophodno da se ona sa tri odsto, koliko govore sadašnja istraživanja, svede na nulu.

  • Drasko

    01.07.2011 12:51
    SVACIM SE SLUZE SATERANI U MISJU RUPU...
    Moge su žalbe bile u listu Politika pre par dana. Jedan direktor Bežanijske kose radi po diktatu onih koji znaju šta je prethodno sve uradio.Ucenjen je očigledno od onih koji znaju šta je sve radio. Sad se priča u doktorskim kuloarima da ga kolege kao progone zato što je LGBT. To nema veze sa životom, nikome ne smeta on kao homoseksualac, izborili smo se za tu slobodu valjda, ni HIV+ ako ne smeta pacijentima, ali smeta nesposobnjak spreman na razne radnje. Smeta loš rukovodilac koji ljude nikada ne gleda u oči.
  • Radomir

    01.07.2011 08:17
    KRIVICNO GONJENJE
    Grupa od 14 najistaknutijih lekara (sva tri direktora klinika, iyabrani zamenik direktora,načelnici službi i odeljenja, dva prethodna direktora,pomoćnik direktora profesori fakulteta i doktori nauka) posetili su pre dva meseca Gradskog sekretara Prof Blagojevića i njegovog zamenika Mr Stefoskog i obavestili ih o stanju u toj ustanovi.Ostavili su pismeni trag o svim problemima koje ustanovu muče i zahtevali da gradski organi utvrde činjenično stanje. Dobili su punu podršku i izraze nezadovoljstva Gradskog sekretarijata stanjem u KBC i radom direktora.
    Tada je konstatovano da je Gradski sekretarijat na zahtev KBC uplatio 2 miliona dinara za popravku skenera,ali da uređaj nije popravljen nego je ostao da ne radi. Eto tako se radi u Srbiji!
    Smenjujte g. Stankoviću odmah i to odlučno. Ima elementa za krivično gonjenje odgovornih.
    Ministar može da podnese krivične prijave!
  • Radomir

    01.07.2011 08:12
    STANKOVICU DEJUJ!
    Stanković: U ovom trenutku sprovodi se istraga povodom prijave da u jednoj velikoj klinici više od godinu dana nije radio skener, a zaposleni zadužen za rad uređaja od direktora je dobio godinu dana plaćenog odsustva. Ministar je rekao da o detaljima ove, kao svih ostalih istraga koje se vode, ne može da govori, dok one traju, ali će po završetku svi detalji biti saopšteni javnosti. Sve je tačno što je ministar rekao! Radi se o Bolnici na Bežanijskoj kosi. Jedini inženjer dobio godinu dana odsustva nije bitno plaćenog ili neplaćenog. Radio je u privatnoj firmi za to vreme. Skener stajao pokvaren. Lako je utvrditi koliko vremena skener nije radio pa usluge nisu fakturisane. Lako je utvrditi koliko para, vremena i što je najgore ljudi izgubljeno zbog nečijeg nesavesnog rada u službi!Lako samo kad se hoće. Pacijenti su iz bolnice upućivani godinu dana u privatne prakse da plate preglede! I šta sad kako iskoreniti tu koruptivnu situaciju? Smenom krivičnim gonjenjem za primer drugima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.