Koordinatori od danas obavezni na gradilištu

Investitori u Srbiji od danas su obavezni da na gradilištu imaju koordinatore za bezbednost na radu.
Investitori u Srbiji od danas su obavezni da na gradilištu imaju koordinatore za bezbednost na radu. Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Bozić Trefalt pojašnjava za Radio 021 da je  novom Uredbom pojačana odgovornost  investitora, koji je dužan i da izradi plan preventivnih mera i da u dogledno vreme prijavi gradilište inspekciji za rad.

Prema njenim rečima, jedino investitori čiji se projekti uveliko grade, neće imati obavezu da angažuju koordinatore. "Međutim, svi investitori koji započinju radove na gradilištu imaju obavezu da angažuju koordinatore kako u fazi izrade projekata, tako i u fazi izvođenja radova. Znači, prvi put na ovim prostorima uvodi se obaveza investitora da razmišlja o merama bezbednosti zdravlja na radu", pojašnjava direktorka.

Ona je najavila da će spisak koordinatora, koji su prošli stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti u oblasti bezbednosti. Koliko njih će investitor angažovati zavisi od veličine gradilišta, obima i kompleksnosti projekta, a kazne za nepoštovanje Uredbe su od 40.000 do milion dinara, u zavisnosti od toga da li je prekršilac fizičko, ili pravno lice. "Investitori su imali godinu i po dana da se upoznaju sa ovim propisom, imaće još jedan period prilagođavanja, da moraju da angažuju koordinatore, a posle toga će, u slučaju kršenja propisa, inspekcija rada morati da deluje i putem zaprećene kazne", rekla je Božić Trefalt.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu podseća da se najveći broj teških povreda na radu i smrtnih slučajeva događa upravo na gradilištima, a najčešći razlog je nepridržavanje elementarnih mera lične zaštite, improvizacija obavljanja poslova, nepostojanje, ili neadekvatno postavljanje ograde i skela. (D.B)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija