Vojvodini neće pripasti pruge i putevi

Vojvodina će novim zakonom o javnoj svojini dobiti više nego što je imala 1995. godine, ali izvesno je neće postati vlasnik železničke i putne mreže, pošte i "Telekoma" u Vojvodini - rezultat je političkih pregovora unutar radne grupe za izradu zakona o imovini.
Vojvodina će novim zakonom o javnoj svojini dobiti više nego što je imala 1995. godine, ali izvesno je neće postati vlasnik železničke i putne mreže, pošte i "Telekoma" u Vojvodini - rezultat je političkih pregovora unutar radne grupe za izradu zakona o imovini.

- Izvesno je da će Vojvodina dobiti više imovine nego što je imala 1995. godine, ali, na moju žalost, i manje nego što je imala 1988. godine. Nadamo se da ćemo u periodu koji dolazi uspeti da usaglasimo preostala pitanja i da ćemo ispuniti rok koji smo dobili od premijera Mirka Cvetkovića, a to je da će zakon biti predat do letnje pauze, odnosno u narednih mesec dana - istakao je predsednik Radne grupe za izradu zakona o imovini i prihodima APV Bojan Kostreš (LSV).
- Pregovori se privode kraju i više od 80 procenata posla je urađeno. Što se tiče javne svojine lokalnih samouprava u potpunosti smo se usaglasili. Jedino što je sporno je svojina Vojvodine, pa pokušavamo da pronađemo neko međurešenje - kaže Kostreš za Press. On ističe da je svojina Vojvodine "teško političko pitanje", jer se tri godine čeka na ovaj zakon zbog nemogućnosti političkog usaglašavanja po tom pitanju.

Prema pisanju lista, u pregovorima je "zapelo" oko stava LSV da Vojvodina povrati nadležnosti nad železnicom, putnom mrežom, poštom i "Telekomom", što ne nailazi na saglasnost ostalih stranaka. Član radne grupe Jovica Đukić (DS) izjavio je nedavno da autoput i regionalna putna mreža Vojvodine treba da ostanu pod republičkom ingerencijom, jer je to najsvrsishodnije. - Ne možemo da parcelišemo autoput pa da gledamo koji deo je opštinski, koji pokrajinski, a šta pripada republici. Međuregionalni putevi treba da imaju isti status jer čine takozvani putni krvotok Srbije - objasnio je Đukić.

Član radne grupe ispred SPO Milan Đukić ističe da je osnovno političko saglasje postignuto oko principa da je stanje iz 1995. godine neodrživo i da svaki nivo vlasti treba da, na osnovu zakona, dobije svojinu. Međutim, osim nadležnosti, prema njegovom mišljenju, neophodno je definisati i finansiranje stečenih nadležnosti. - Šta vredi da Vojvodina, na primer, dobije pruge u nadležnost, a ne dobije sredstva za njihovo održavanje? Zbog toga je neophodan zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine i to tako treba rešavati uporedo sa pitanjem imovine - ističe Đukić. SPO insistira da se u izradi nacrta zakona o javnoj svojini mora voditi računa i o zakonu o restituciji.
  • 14.07.2011 08:00
    Sta mi imamo pruge, skoro sm putovala za BG 4 sata, imamo i puteve divan put preko Banstola do Indjije i dalje, bubrezi ti otpadnu, hoces da ides na bazene Horizonte u Surduku s koje god strane da dodjes rupa do rupe, bas i ne gubimo nista korisno.
  • G

    05.07.2011 19:58
    Ma da - sve ćemo rešiti podelom ... ničime drugime, samo podelom. Pa onda sutra, zašto bi neko iz Sremske Mitrovice plaćao porez Novom Sadu? Molim lepo - tri nove države, Banat, Bačka, Srem. Pa onda, zašto bi neko iz Subotice plaćao Novom Sadu porez?? Molim - nove države, Severna Bačka i Južna Bačka. A neko iz Srbobrana?? Molim, država Srbobran, i država Novi Sad. A što da meni sa bulevara neko govori kako treba da živimo sa limana? Odmah, države bulevar i država liman. I dokle tako? Samo lupetate nemate JEDAN JEDINI KONSTRUKTIVAN predlog, smatrate da se sve rešava podelom i samo to ponavljate - skoro cela Evropa izbrisala granice a vi biste da stvari rešavate podelom. Kakva gomila lupetanja.
  • Maja

    05.07.2011 09:03
    lusi
    Pozdravio Vas je Novak Djokovic! Ne, ne znam , nesto drugo sam ucila svih ovih godina u nekim palankama gde sam zivela- od Londona do Moskve. Svako dobro, uzivajte u svojoj terasi- drzavi. Kriviti druge za sopstvene neuspehe a omalovazavati tudje uspehe... o, daaaa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija