Koliko poslanici troše na naš račun

Po principu "veruj mi na račun", predstavnici građana u Skupštini Srbije uspeli su da uštede oko 140 miliona dinara, jer su tokom 2010. godine potrošili "svega" 1.465 milijardi od predviđenih 1.605 milijardi dinara, kako piše u izveštaju o rashodima parlamenta za prethodnu godinu.
Po principu "veruj mi na račun", predstavnici građana u Skupštini Srbije uspeli su da uštede oko 140 miliona dinara, jer su tokom 2010. godine potrošili "svega" 1.465 milijardi od predviđenih 1.605 milijardi dinara, kako piše u izveštaju o rashodima parlamenta za prethodnu godinu.

Sudeći po brojkama, naprednjaci ne žale kada su u pitanju hrana i piće, radikali vole da se vozikaju, kod penzionera prolazi samo keš, a demokrate ne plaćaju gostima ni kafu.

Najplaćeniji poslanik je član Partije ujedinjenih penzionera Momo Čolaković sa primanjima od 3,1 milion dinara. Naprednjaci su potrošili 155.142 dinara na hranu i piće i to za samo prvih šest meseci prošle godine, pošto je Administrativni odbor u julu 2010. poslanicima ukinuo pravo na reprezentaciju. Poslanici DS-a su tu, izgleda, rešili da štede i napravili najmanji račun od svega 578 dinara, piše Vestionline.

Ako se može verovati brojkama, poslanici najviše mute kada je reč o računima za gorivo, plaćanju parkinga, naknadama za odvojeni život i iznajmljivanju stanova. Cifre potvrđuju da su na točkovima najviše proveli radikali. Ukupno, na ime naknade za dolazak sopstvenim vozilom na skupštinska zasedanja utrošeno je 82.969.124 dinara. Istovremeno, smeštaj za poslanike plaćen je 1.478.249 dinara. Generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović objašnjava da u sumu od 1.478.249 dinara ulazi i cena prenoćišta tokom zasedanja koje parlament plaća poslanicima iz unutrašnjosti u nekim hotelima sa tri zvezdice u Beogradu.

Posebno je pitanje da li oni zaista putuju ili na svoju ruku iznajmljuju stanove, a troškove fiktivno naplaćuju. Kako saznajemo, svaki poslanik iz unutrašnjosti upisuje se na ulazu u parlament da je došao na sednicu, a taj spisak se potom prosleđuje skupštinskim službama koje obračunavaju naknadu za utrošeni benzin.

Tako su građani klubu od 56 poslanika SRS-a platili ceh od 18.485.309 dinara za gorivo, a da nijedan član SRS-a iz unutrašnjosti nije prenoćio o trošku Skupštine u prestonici.

Zamenik predsednika poslaničke grupe radikala Aleksandar Martinović tu ne vidi ništa čudno. "Nemam razloga da ne verujem svojim poslanicima. Meni je sve tu logično, uostalom, zar mislite da bih se bavio time da li neko stvarno putuje ili ne", veli Martinović.

Izgleda da parlamentarci vole i da se duplo parkiraju, jer je sudeći po računima za parking usluge utrošeno 1.321.226 dinara, iako su gotovo svi poslanici od parlamenta dobili nalepnice za besplatan parking. Rekorderka u troškovima za parkiranje među naprednjacima je Jelena Budimirović sa kontom od 45.050 dinara. Ivan Andrić iz LDP-a je s potrošenih 51.345 dinara na prvom mestu u odnosu na kolege iz stranke. Zlata Đerić iz Nove Srbije potrošila je 32.412 dinara. Među socijalistima prednjači Zoran Kasalović koji je po osnovu parking usluge naplatio 24.637 dinara, a među demokratama Mihailo Purić sa 29.264 dinara. Milan Lapčević iz DSS-a na parkiranje je potrošio 23.249. Svi oni imaju i nalepnicu za besplatno parkiranje.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović jedina od svih poslanika ima pravo na naknadu za korišćenje mobilnog telefona, a ta privilegija građane košta 94.473 dinara.

Predstavnici dva najveća kluba u Skupštini Srbije najviše su i potrošili, tako DS ima račun od 153 miliona, a SRS od 135 miliona dinara. Najviše novca poslanici DS i SRS potrošili su na bruto plate i bruto poslanički dodatak - oko milijardu dinara. Sa potrošenih 53 miliona dinara, naprednjaci su treći po troškovima.

Ručak skoro džabe

Poslanici u skupštinskom restoranu mogu lepo da se najedu za male pare. Pileća supa košta 40, a goveđa 30 dinara. Musaka od krompira je 95, kupus salata je 15 a šopska 45, dok kolač interkontinental šnit košta svega 40 dinara. Ljubitelji ramsteka na žaru treba da izdvoje svega 250 dinara.

Porcija prebranca je 40 dinara, seljačkog krompira 45, a dalmatinskog variva 55 dinara. Kafa košta pet, a limunada 20 dinara.

"Samo" milion za gorivo

Poslanik Sandžačke liste Bajram Omeragić iz Novog Pazara je "ubio rekord" sa 1.076.030 dinara za benzin.

"Svaki dan putujem. U stvari, ne idem svaki dan na zasedanja, odem jednog dana pa sutradan ne odem, jer posao poslanika nije samo da ide u Skupštinu, već i da bude na terenu - objasnio je Omeragić.

Kada su novinari pitali generalnog sekretara parlamenta Veljka Odalovića kako je to moguće, odgovorio im je da veruje poslanicima i da ne sumnja da oni bilo šta zloupotrebljavaju. Dodao je da "nije policajac i nema mandat da se time bavi".

Rekorder po trošku

Najveća primanja u prošloj godini imao je šef poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković - 3,1 milion dinara Slede potpredsednici Skupštine Gordana Čomić (ZES) sa 2,6 miliona dinara, Radojko Obradović (DSS) sa 2,5 miliona dinara, Nikola Novaković (URS) sa 2,4 miliona dinara, Judita Popović (LDP) sa 2,6 miliona dinara, Nataša Jovanović (SRS) sa 2,5 miliona dinara.

Momo Čolaković je iskoristio sve moguće privilegije. Mada živi u Novom Sadu, od prestonice udaljenom nešto više od sat vožnje, Čolaković je za odvojeni život od porodice naplatio 241.538 dinara, a za smeštaj u Beogradu 420.000 dinara. Za parkiranje automobila ispostavio je račun od 119.335 dinara. Čak je i vizitkarte štampao na račun građana i potrošio 944 dinara
DSS je potrošio nešto više od 48 miliona dinara, koliko i G 17 plus. Poslanici Jedinstvene Srbije su koštali oko pet miliona dinara, PUPS-a 12 miliona, SPS-a blizu 21 milion, LDP-a 25 miliona, a NS-a nešto više od 23 miliona dinara.

U prošloj godini najštedljiviji su bili poslanici kluba manjina, koji su potrošili skoro 69.000 dinara. Inače, najveći deo troškova čine plate poslanika - oko 299,9 miliona dinara, poslanički dodatak oko 136,4 miliona i putovanja koja ukupno koštaju 101,6 miliona dinara. Čak je i vizitkarte štampao na račun građana i potrošio 944 dinara.

  • Saša

    03.07.2011 21:05
    Kakve su ovo bajate informacije, ovo sam čuo već 5 put za poslednjih mesec ipo dana. Dajte nešto "hot" što još ne znamo!
  • vd

    03.07.2011 20:28
    Eto, a ti narode placaj sve to. A da malo vise radimo na crno i malo manje placamo poreze oni ce opet da se zaduzuju. Dole bagra
  • mile

    03.07.2011 19:35
    Gilanu dodatak
    Ovo je lopovska stoka bezrepa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija