DSS: Mi smo spas Srbije

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović izjavio je da Vlada Srbije za tri godine nije ispunila nijedno obećanje i pozvao je da prihvati program DSS-a za privredni i ekonomski oporavak zemlje.
Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović izjavio je da Vlada Srbije za tri godine nije ispunila nijedno obećanje i pozvao je da prihvati program DSS-a za privredni i ekonomski oporavak zemlje.

"Ništa nisu ispunili. Obećali su 100.000 novih radnih mesta, a imamo 500.000 manje zaposlenih. Obećali su milijarde dolara novih investicija, a zemlja se u poslednje tri godine zadužila za više od tri milijarde evra. Obećali su građanima 1.000 evra od akcija, građani to nisu dobili", rekao je Popović povodom tri godine rada Vlade Srbije.

Popović je rekao da zato DSS kao odgovorna opoziciona stranka, koja brine o Srbiji i njenim građanima, Vladi predlaže da prihvati inicijativu DSS za hitan oporavak privrede. "Program DSS-a nazvali smo '5 I' - industrijalizacija, inovacije, investicije, izvoz i institucije. Industrijalizacija je neophodna zbog novih radnih mesta u proizvodnji, jer samo 300.000 zaposlenih radi u direktnoj proizvodnji, a potrebno je da više od 60 odsto zaposlenih radi u primarnom sektoru proizvodnje i zato su neophodne hitne investicije u realni sektor", rekao je Popović.

Dodao je da su inovacije potrebne da bi mladi ostali u Srbiji i radili u proizvodnji u domaćim preduzećima, i da se zato DSS zalaže za sistem obrazovanja koji podrazumeva da više od 50 odsto završenih studenata bude sa tehničkih fakulteta. "Za sve to su potrebne investicije od najmanje pet milijardi evra u naredne tri godine u četiri ključne privredne grane - građevini, poljoprivredi, infrastrukturi i energetici - koje direktno ili indirektno pokreću 95 odsto srpske privrede, i omogućavaju zapošljavanje gotovo celokupnoj radno sposobnoj populaciji", naveo je Popović.

Zato je, kako je rekao, potrebna orijentacija na izvoz za koji su potrebna ulaganja u domaća preduzeća i u direktnu proizvodnju izvozno orijentisanih preduzeća i zato moraju da im se obezbede  krediti. "Danas je i kurs direktno protiv izvoznika i domaće privrede i jedino pomaže uvozničkom lobiju", dodao je Popović. Naveo je da su potrebne i institucije, a to su razvojna i izvozna banka koje će omogućiti novu industrijalizaciju Srbije i novi ekonomski rast u poređenju sa zemljama u okruženju.

Na pitanje da li kao poslodavac zapošljava radnike u proizvodnji, kolike su im plate i da li su redovne, Popović je odgovorio da zapošljava više od 1.000 radnika u proizvodnji koji, kako je rekao, "naravno, primaju redovne plate", ali nije naveo iznos prosečnog primanja u njegovim firmama. Popović je vlasnik ABS holdinga.
  • tamara

    05.07.2011 16:58
    podrška
    Spas za Srbiju je u uspešnim srpskim privrednicima kakav je Popović. Ekonomski savet dss je izložio program koji ima realne šanse. Imate moj glas. Samo napred!
  • Podbarac

    04.07.2011 18:54
    E ako ste se uspalili i nek vam je čovek rekao. Koštunica je gospodin za ove današnje smradove na vlasti. Nabrajate tu kojekakve gluposti a zaboravili ste da je dok je on bio premijer bilo nešto para u novčaniku, da su se mogli dizati krediti i kupovati stanovi, imali smo para da putujemo bar u grčku na more, parking je bio duplo jeftiniji i plaćao se samo u centru, zimi je radilo grejanje, A IZ ČESME JE TEKLA ČISTA VODA.
    Uživajte u Tadićevsko-Rodnijevskim bezalternativama maso bez mozga.
  • srbija

    04.07.2011 18:46
    pravi covek
    Svaka čast! Sve najbolje. Radna snaga Srbije je uz Popovića!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija