Kosovo zabranilo uvoz robe iz Srbije

Kosovo zabranilo uvoz proizvoda iz Srbije i uvelo dodatnu taksu od 10 odsto za proizvode iz BiH.
Kosovo zabranilo uvoz proizvoda iz Srbije i uvelo dodatnu taksu od 10 odsto za proizvode iz BiH.

Vlada Hašima Tačija ovu odluku obrazložila blokadom izvoza sa Kosova. "Odluka stupa na snagu odmah... Proizvodi iz Srbije biće zaustavljeni na granici", rekla Mimoza Kusari Ljilja.

Ministarka trgovine i industrije u kosovskoj vladi Mimoza Kusari Ljilja saopštila je da je Priština zaustavila uvoz robe iz Srbije, dok će uvoznici robe iz Bosne i Hercegovine plaćati dodatnu taksu od 10 odsto, kao recipročnu meru zbog blokade prodaje kosovskih proizvoda u Srbiji i BiH.

Prema ranijim procenama, vrednost godišnjeg izvoza robe iz Srbije na Kosovo iznosi od 200 do čak 370 miliona evra, dok se na Kosovo iz BiH godišnje uveze roba u vrednosti od oko 80 miliona evra.

Srbija, BiH i vlasti u Prištini potpisnice su sporazuma CEFTA sa ostalim tržištima jugoistočne Evrope, prema kojem nema carina u kretanju roba, već se plaća samo porez u visini od 18 odsto.

Odluka o zavođenju embarga je, navodi se u saopštenju kosovske vlade, posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini". Praktično, embargo na uvoz srpskih proizvoda je posledica odlaganja šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

  • semtex

    22.07.2011 06:43
    @(pavi)Janko
    Moje zeme nemaju sa tom rabotom nista,pre ce biti neki bezboznik i ex komunjara ili novokomponovani vernik koji cim zgresi da 100evrica da okaja svoje i da izadje pre nego mu pauk digne kola pred crkvinom portom.Sreca malo ih je medju Srbima,siptari i montenigeri su na daleko boljem glasu sto se toga tice,a komunjare im to omogucavaju,mamu rodjenu prodaju za 100evrica pa sto ne bi i njih pustali na slobodu kada su vec na polozaju.
  • semtex

    21.07.2011 22:04
    evo ga:):):)
    prshti (pavi)Janko od besa i mrznje:):):):)izgore covece,bez sibice:):):)ajmo umete vi komunjare to i bolje:):):)ne samo copy-paste:):):)
  • janko

    21.07.2011 19:20
    @semtex
    kljakavi (sm)radikal(no) (k)radikal(ni) (s)radikal ne baljezgaj i ne laprdaj. jel ono tvoj zemo uhvacen sa devet kila?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.