Petrović: Hleb neće poskupeti

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da je sigurno da hleb u Srbiji u narednom periodu neće poskupeti.
Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je da je sigurno da hleb u Srbiji u narednom periodu neće poskupeti.

On je naglasio da se trenutno "vrlo ozbiljno razmatraju sve opcije" kada je reč o eventualnom pojeftinjenju te životne namirnice.

"Nema nikakvog govora da iko ko se bavi pekarskom industrijom, ima nameru da poveća cenu hleba, a o svim drugim stvarima ćemo imati prilike da porazgovaramo u vrlo bliskoj budućnosti", kazao je Petrović novinarima.

Na pitanje da li li postoji mogućnost da hleb pojeftini, Petrović je naglasio da "ne može da govori o stvarima koje nisu na uvidu javnosti dok o svemu tome ne odluče oni koji su za to nadležni".

Cena vekne hleba "sava" u maloprodaji trenutno se kreće između 45 i 54,22 dinara po vekni, a prema ocenama pojedinih stručnjaka, njegova maloprodajna cena bi trebalo da iznosi od 32,17 dinara do 35 dinara.

Najnovija analiza Instituta za ekonomiku poljoprivrede pokazala je da maloprodajna cena vekne hleba "sava" od pola kilograma od belog brašna T-500 treba da bude 32,17 dinara, a veleprodajna 27,37 dinara.

Hleb u Srbiji trebalo bi da pojeftini za oko 30 procenata, tako da vekna "save" od pola kilograma u maloprodaji ne bi trebalo da košta više od 35 dinara, ocenio je ranije naučni saradnik u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković.

Bilo bi realno i da cene peciva padnu bar za 10 procenata, rekao je on u izjavi za Tanjug.

Stanković je ukazao da hleb i peciva na srpskom tržištu treba da budu jeftiniji zbog niže cene pšenice na svetskim berzama, ali i dobrog ovogodišnjeg roda hlebnog žita u Srbiji.

Inače, predstavnici mlinarske industrije ranije su ocenili da cene hleba mogu u toku leta da idu naniže zbog pojeftinjenja brašna i niže cene pšenice ovogodišnjeg roda.
  • ZoranNS

    20.07.2011 17:35
    Nije šija nego vrat
    Čim neki ministar, a naročito oni koji govore o ceni hrane, izjavi da nešto neće poskupeti, poskupljenje je sigurno. Sa hlebom je sledeće iskustvo ili će poskupeti ili će se smanjiti ili neće imati deklarisani kvalitet. Primer surovog obmanjivanja građana sa crnim hlebom, u tom hlebu nema ni zrna crnog brašna, hoće li ministar da nam objasni iz čega se crni hleb sastoji, baš me interesuje.
  • semtex

    20.07.2011 15:47
    jupiiiiii
    Bas lepa vest,treba da smo radosni:):):)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.