Ukinute blanko ostavke na lokalu

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o lokalnim izborima, kojima se i u lokalnim skupštinama ukida praksa blanko ostavki pošto je ona nedavno ukinuta u republičkom parlamentu.
Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o lokalnim izborima, kojima se i u lokalnim skupštinama ukida praksa blanko ostavki pošto je ona nedavno ukinuta u republičkom parlamentu.

Takođe, usvojenim izmenama izbori moraju da se okončaju u roku od 60 dana od dana njihovog raspisivanja, a ne u roku od 90 dana kako je do sada bio slučaj.

Novim rešenjima preciziran je način podnošenja ostavki odbornika, propisano je da se mandati dodeljuju po redosledu sa liste, ali i obaveza da na izbornim listama svaki treći kandidat mora biti žena, odnosno manje zastupljen pol.

Odbornici će tako ubuduće ostavke podnositi lično, overene kod organa nadležnog za overu potpisa u roku od tri dana od overe, predsedniku skupštine jedinice lokalne samouprave, koji je dužan da je stavi na dnevni red skupštine na prvoj narednoj sednici.

U slučaju da odborniku mandat prestane pre isteka vremena na koje je izabran, on se dodeljuje prvom sledećem kandidatu sa iste izborne liste, kome nije bio dodeljen mandat.

Ukoliko je odbornik izabran sa koalicione izborne liste nakon isteka njegovog mandata pre vremena zamenjuje ga prvi sledeći kandidat na izbornoj listi kome nije bio dodeljen mandat, ali koji mora biti iz iste političke stranke.

U slučaju da mandat odborniku prestane zbog preuzimanja funkcije predsednika opštine ili gradonačelnika, odnosno zamenika predsednika opštine ili zamenika gradonačelnika, on ponovo može dobiti mandat u istom sazivu skupštine pod uslovom da su mu prestale te funkcije i da postoji upražnjeno odborničko mesto koje pripada istoj izbornoj listi.

Kandidate za odbornike mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije registrovanih političkih stranaka, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija