Rezervni rok za duple funkcije

Vanrednih izbora za popunu mesta poslanika koji će zbog duplih funkcija napustiti vojvođansku skupštinu najverovatnije neće biti.

Vanrednih izbora za popunu mesta poslanika koji će zbog duplih funkcija napustiti vojvođansku skupštinu najverovatnije neće biti.

Ovakav scenario posledica je pravničke zavrzlame. Jer, odluka Ustavnog suda od 7. jula da zauzimanje dve fotelje nije u skladu sa najvišim pravnim aktom, biće objavljena u "Službenom glasniku" tek u avgustu. Od tada teče rok da se političari izjasne da li biraju stolice gradonačelnika ili poslanika. Procedura će trajati do jeseni, što je samo šest meseci od redovnih izbora u aprilu, a zakon kaže da se na vanredno glasanje ne ide, ukoliko se redovan izlazak na birališta približi na pola godine.

U Ustavnom sudu nam je rečeno da je "u toku izrada konačnog teksta odluke da odredba člana 29. Zakona o Agenciji za borbu korupcije nije u skladu sa Ustavom i međunarodnim ugovorima". - Prema Poslovniku o radu, rok za dostavljanje rešenja koje treba da se objavi u Službenom glasniku je 30 dana od dana odlučivanja - objašnjavaju u Ustavnom sudu.

Dok se čeka razrešenje proceduralne igrarije, političari obećavaju da će poštovati odluku i zadržati samo jednu fotelju. U pokrajinskoj skupštini sedi 21 poslanik sa etiketom "dupla fotelja". Među njima je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, koji kaže: - Kada odluka Ustavnog suda bude objavljena u Službenom glasniku i kada se upoznam sa njom, postupiću u skladu sa Ustavom i zakonom.

Inače, parlament se u Vojvodini popunjava glasanjem po većinskom i proporcionalnom sistemu. Većina onih koji imaju dve pozicije birani su direktno.

  • Lalla

    26.07.2011 10:52
    neposredno
    ovo je za@bavanje naroda u zdrav mozak!!!!
    i onda se narod na forumu pita odakle Rodniju i inima stanovi....
    nije Bajatovic jedini sa onolikim primanjima na dve funkcije koje su najverovatnije u sukobu;direktor Srbijagasa i clan UO Ruske firme...
    dobro bi bilo videti top listu zbirnih primanja na osnovu dva,tri i vise funkcija...
    Bilo bi ono;
    cudit ces se i ti!!!!!!!!
  • Pinki (nije video Tita)

    26.07.2011 08:38
    Evo rešenja!!!!
    Pušku pa u Frušku!!!!
  • sosa

    26.07.2011 08:08
    Oh, Bože moj, hoćemo li stići živi???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija