Čanak: Oko Kosova i dalje kvazipatriotska igra

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i narodni poslanik Nenad Čanak je izjavio da mu je nejasna dilema o eventualnom izboru između Kosova i Evropske unije (EU).

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i narodni poslanik Nenad Čanak je izjavio da mu je nejasna dilema o eventualnom izboru između Kosova i Evropske unije (EU).

Prema njegovom mišljenju, veoma je opasna i ideja o podeli Kosova, jer bi to bio "okidač za vrlo opasne procese i u Makedoniji i Crnoj Gori, pa i šire". "Nije mi sasvim jasno kakav je to izbor, šta se to bira. Jer, kada govorimo o EU to znači set obaveza koje preuzimamo, a ne samo prava da bi se ubrzao razvoj Srbije i rešili mnogi nesporazumi na prostoru jugoistočnog Balkana. S druge strane, Beograd trenutno nema nikakvu vlast na Kosovu, stoga ne znam čega bi se odricao", dodao je Čanak u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Lider LSV smatra da se oko Kosova i dalje igra kvazipatriotska igra, koja se svodi na "recikliranje Lazareve kletve i drugih istorijskih mitova" ili pak na insistiranje na formi, a ne sadržaju. "Ako prilikom ulaska Srbije i Kosova u EU standardi moraju biti jednaki, a granice ne smeju postojati, onda se postavlja pitanje zar to nije najbolje za građane i Srbije i Kosova. Zato se proces pridruživanju EU mora ozbiljno ubrzati da bi se taj problem rešio", rekao je Čanak.

Predsednik LSV ističe, međutim, da to rešenje nije po meri mitomana i kvazipatriota, koji su devedesetih godina prošlog veka bili "nesebični davaoci tuđe krvi". "Oni su svoj patriotizam naplatili monopolom na gorivo i akciznu robu. Ali, to je rešenje po meri građana jugoistočne Evrope", zaključio je Čanak.

  • konculi

    23.08.2011 03:56
    Rep e Kosoves
    zivelo madzarija s r vojvodinu
  • Jovan

    18.08.2011 07:21
    Sale Novosadjanin
    Pre bih ja tebe zamolio da se dozoves pameti..da ne verujes u ovog debelog i ne slusas vise price o njegovom osamostaljenju Vojvodine..
    To su ti Sale moj ciste lazi i prevara naroda..Canak na taj nacin samo uzima lovu od svojih koalicionih partnera..dok je on sit nema price o odcepljenju Vojvodine, cim se malo isprazni odmah na sva zvona prica...mani to covece i urazumi se..NEMA NIKAKVOG ODCEPLJENJA..
  • Milorad-

    18.08.2011 01:07
    Sale Novosadjanin
    Ja bih voleo da Novi Sad dozivi jednu istinsku i pravu decentralizaciju, ali da se odcepi od majke Srbije too nikakoo i nikada...
    Ako treba da se ide i na referendum pa da vam gradjani Novog Sada i Vojvodine stvarno pokazu da su za Srbiju sa Vojvodinom..
    Mante se vise tih prica o ocepljenju, srpski narod to nece nikada dozvoliti u Vojvodini a puno nas jee...Zivela majka SRBIJA...!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.