Paprene olakšice za zadužene u švajcarcima

Olakšice za 30.000 građana koji imaju kredite u švajcarcima, a koje je juče predložio guverner Dejan Šoškić, samo su odlaganje problema.

Olakšice za 30.000 građana koji imaju kredite u švajcarcima, a koje je juče predložio guverner Dejan Šoškić, samo su odlaganje problema. Bankari i ekonomisti tvrde da prolongiranje otplate kredita, fiksiranje mesečne rate ili konverzija zajma iz švajcarske valute u evro nisu rešenje već samo načini koji olakšavaju otplatu i koji imaju svoju cenu.

Guverner je izjavio juče da ne postoje "magična rešenja", ali da građani koji su uzeli kredite u švajcarcima imaju nekoliko mogućnosti. "Mogu tražiti od bankara da im u određenom periodu fiksiraju mesečne rate, postoji mogućnost i produženja rokova dospeća, ali i konverzije kredita u drugu valutu, s tim da ovu poslednju mogućnost treba analizirati. S druge strane, ne smemo narušiti ravnopravnost građana, u smislu da se pomažu jedni, a ne drugi jer su krediti u švajcarskim francima svojevremeno bili jeftiniji", naveo je guverner.

"Banke će vam danas prolongirati otplatu ili smanjiti ratu, ali će gubitak sigurno nadoknaditi na drugoj strani. Klijent će kredit ili otplaćativati duže ili će mu banka, nakon izlaska iz finansijskih problema, zaračunati veću kamatu", kaže predsednik IO jedne banke u Srbiji i ocenjuje da je jedino rešenje da država izda naredbu da se, uz određenu subvenciju Vlade, svi krediti iz švajcaraca prebace u evro.

Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da će svako prolongiranje otplate značiti duže i skuplje plaćanje kredita. "Jedino rešenje je da banke smanje kamatu ili da prihvate niži kurs, a to bi mogle iz svojih rezervi znajući da su ove godine ostvarile pozamašnu dobit", kaže Savić.

  • Begečka nana

    17.08.2011 11:44
    @ Akcionar banke
    Takvi kao ti su i doveli ovaj svet i celu svetsku ekonomiju dovde gde je sada. I još uvek se ponašate kao da je sve po starom. Toliku dobit sigurno ne stičete na korektan način, a svi znamo kako se banke u celom svetu ponašaju prema klijentima! Tako ćete moći još neko vreme, možda duže-možda kraće, ali sve ima svoj kraj. Kada više niko ne bude kupovao dobra, uzimao kredite, primao plate.... kada se vratimo na robnu razmenu, a u međuvremenu se osvetimo takvima kao ti, tek tada ćete shvatiti da ničija nije do zore gorela.
    PS nemam poverilačke odnose sa bankama, hvala bogu, tako da ne govorim samo zbog svog interesa. Sram te bilo !!!!!!!
  • joker

    16.08.2011 17:39
    proverite
    Ja sam jedan od tih 30.000 'srećnika' i ponosan vlasnik stana pod hipotekom.
    Pitam se samo jedno: OK, kurs je kurs. Ali kada je onomad u par navrata CHF kalirao u odnosu na EUR, banka je brže-bolje korigovala kamatnu stopu (tek je ta matematika sumnjiva rabota). A sad? Zar nije to osnov (promenljivost kamatne stope) da se ljudi rasterete?
  • Akcionar banke

    16.08.2011 17:28
    @Toto
    Zanimljivo je ono staro posmatranje - da li je čaša polupuna ili poluprazna...
    Ti svakako imaš slobodu da promeniš "stranu". Ili da položiš neke novce na štednju, ili da na berzi kupiš akcije banke, svodi se na isto. A onda sam ubeđen da ćeš o temi ove vesti sasvim drugačije razmišljati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.