Crkve traže povraćaj imovine

Tradicionalne crkve i verske zajednice poručile su danas da vlada nastoji da izbaci zamensku restituciju kao mogućnost vraćanja oduzete imovine i ocenile da je ispunjavanje obaveze u toj oblasti u "praksi, a ne na papiru", važno za dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Tradicionalne crkve i verske zajednice poručile su danas da vlada nastoji da izbaci zamensku restituciju kao mogućnost vraćanja oduzete imovine i ocenile da je ispunjavanje obaveze u toj oblasti u "praksi, a ne na papiru", važno za dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Na konferenciji za novinare su tradicionalne crkve i verske zajednice pozvale vladu da u slučaju jevrejske zajednice unese dodatne odredbe u nacrt zakona o opštoj restituciji, navodeći da je njihovim članovima imovina oduzimana od 1941. godine.

Episkop bački Irinej rekao je da je Zakonom o Crkvama i verskom zajednicama predviđena varijanta ostvarivanja restitucije kroz zamensku restituciju, ali da u
"neodgovornim izjavama odgovorna lica" najavljuju da će to biti preformulisano tako da ne važi.

"Ne može se stečeno pravo menjati trenutnim hirom nekog političara ili grupe političara", rekao je episkog Irinej.

On je ocenio da se nacrtom zakona o opštoj restituciji, koji je na javnoj raspravi, ne predviđa zamenska restitucija što, kako je izjavio, pokazuje nameru da se
takvim manevrom praktično izbegne obaveza restitucije u najvećem delu.

"To nije samo politička i moralna obaveza, već i međunarodna", rekao je episkop Irinej, navodeći da je na ranijoj konferenciji za novinare pročitanja izjava izvestioca Saveta Evrope Jelka Kacina o tome.

Tradicionalne crkve i verske zajednice obratile su se javosti i posebnim saopštenjem, dajući podršku zahtevima Saveza jevrejskih opština da zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju sadrži i dodatne odredbe.

One bi se odnosile na vraćanje imovine oduzete Jevrejima tokom holokausta ili u vezi sa holokaustom, od 1941. do 1945. godine, kao i u periodu od 1948. do 1953. godine, prilikom iseljavanja Jevreja iz Srbije u Izrael, kada im je imovina oduzeta pod prinudom, uz odricanje od srpskog državljanstva, navodi se u zahtevu.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak ocenio je da država Srbija nije toliko siromašna da ne bi mogla da vrati građanima oduzetu imovinu.

"Sve što je oduzeto mora biti vraćeno i to je mali procenat imovine države Srbije", rekao je Nećak, navodeći da su vrlo štetne izjave nekih funkcinera vlade da će Srbija bankrotirati ukoliko vrati imovinu.

  • berolina

    17.08.2011 11:04
    svako vlasnistvo obavezuje
    ...ovo je zadnja prilika, da se crkve domognu otetog i konfiskovanog vlasnistva iz doba fasizma i komunuzme.
    vlasnistvo se nikom ne osporava, ali...onda je tu kraj prici; bice k'o i za vreme kraljevine Jugoslavije!
    u vreme kralja Alexandra su SVE crkve bile manje od makovog zrna i imale su SAMO toliko prava, koliko im je "drzava" odobravala!
    veronauka je jedna prica, a vernici i sirotinja neka druga...o sirotinji se ne prica, za sirotinju je zaduzena drzava, jel'te!
    danasnji popovi i popadije se mesaju samo sa "bogatima", pa se zato i zuri crkvama, da dodju do friskog kapitala...
    karitativni rad vernika i angazovanje dijakonije NISU bas svugde ni pozeljni, a ni PRIZNATI u srpskom drustvu; nazalost...
  • komsha

    17.08.2011 09:06
    dokle...
    zar im treba jos....?
  • 17.08.2011 08:31
    A šta da vam se vrati kad nikad ništa niste ni imali. Doduše, mnogo narodnog ste prisvojili, uzurpirali, oteli, huškajući ljude jedne na druge. Vi ste razvili do perfekcije maksimu "zavadi pa vladaj". Na njenim osnovama ste "plivali" u devedesetim" i sad zbog "patriotskih" zasluga tražite da vam se vrati ranije oteto. Nije mi poznato da ste se ikad bavili privredom da biste iz bilo kakvog privređivanja crpli imovinska prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.