Zaštita svedoka zabrinjavajuća

"Stanje u Jedinici za zaštitu svedoka jeste zabrinjavajuće, ali Tužilaštvo je samo korisnik usluga Jedinice", kaže Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

"Stanje u Jedinici za zaštitu svedoka jeste zabrinjavajuće, ali Tužilaštvo je samo korisnik usluga Jedinice", kaže Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine.

Prema Vukčevićevoj oceni, neophodno je izmeniti Zakon o programu zaštite učesnika u krivičnom postupku i to po ugledu na "maršalsku" službu u SAD, tako da Jedinica za zaštitu svedoka bude u okviru Ministarstva pravde. Dodaje da su promene neophodne kako bi se podstakli svedoci da daju iskaze o krivičnim delima.

On je reagovao na obraćanje javnosti donedavno zaštićenog svedoka za ratne zločine Bojana Zlatkovića iz Vlasotinca, bivšeg pripadnika Posebne jedinice policije na Kosovu. U intervjuu datom Danasu Zlatković je izjavio da su pripadnici Jedinice za zaštitu svedoka u protekle dve godine vršili nad njim i njegovom porodicom brutalni pritisak, onemogućavajući im najelementarnije uslove života.

Vukčević napominje da svedoci, takođe, treba da budu svesni da ulaskom u program zaštite preuzimaju određena prava, ali i određene obaveze, i da su pravila u tom postupku rigorozna. Ukazuje, na primer, da svedok, čiji je identitet promenjen, ne može to otkrivati poznanicima ili da ide na proslave kod prijatelja. Inače, Bojan Zlatković je svedok u predmetu protiv pripadnika Posebne jedinice policije zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KiM tokom 1998 i 1999. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija