Otpremnina samo za rad kod poslednjeg gazde?

Zaposleni koji iz preduzeća odu kao tehnološki višak, ukoliko budu prihvaćene izmene Zakona o radu, više neće moći da računaju da će im od poslodavca biti isplaćena otpremnina za ceo radni vek, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Zaposleni koji iz preduzeća odu kao tehnološki višak, ukoliko budu prihvaćene izmene Zakona o radu, više neće moći da računaju da će im od poslodavca biti isplaćena otpremnina za ceo radni vek, izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ministarstvo rada i socijalne politike je članovima Socijalno-ekonomskog saveta dostavilo predlog izmena Zakona o radu po kom će poslodavac radniku koji odlazi iz preduzeća isplatiti otpremninu samo za period koji je proveo u toj firmi, a ne za ceo radni staž, rekao je Ljajić za "Politiku". Reč je, naime, o izmeni člana 158. Zakona o radu na čemu je insistirao Međunarodni monetarni fond tokom poslednjih pregovora sa Vladom Srbije.

"Tokom pregovora sa Fondom, inače, istaknuto je da je nezaposlenost ozbiljan problem i dve su ključne izmene u novom predlogu Zakona o radu", kazao je Ljajić. Prema njegovim rečima, prva donosi promene kada je reč o radnom odnosu na određeno vreme. "MMF je insistirao na tome da se rad na određeno vreme sa maksimalnih godinu dana poveća na tri godine. Oni smatraju da bi to podstaklo zapošljavanje", rekao je Ljajić.

Druga izmena, koja se odnosi a isplatu otpremnine, takođe bi, prema oceni zvaničnika MMF-a, trebalo da motiviše poslodavce da zapošljavaju nove ljude, kazao je ministar Ljajić. On je dodao da dosadašnja praksa pokazuje da su poslodavci nerado zapošljavali radnike sa dužim iskustvom iz straha da će ih ako naprave pogrešnu procenu njihovo otpuštanje skupo koštati.

  • Upućeni

    15.09.2011 20:35
    Lupetanja
    Ne mogu sve komentare da pročitam, ali su većina prazna lupetanja. Evo o čemu se radi: U privatnim firmama otpremnina se isplaćuje samo ako je ugovorena. To znači da niko od gazda i nikad to neće ugovoriti niti isplatiti. Ovo su poturili političari za javna i državna preduzeća. Oni isplaćuju enormne otpremnine a svi znamo kako su se tamo zaposlili i ko to plaća(poreski obveznici). Setite se koliko su dobili "zaslužni" iz Vodovoda, Naftagasa, Spensa... Poznat mi je primer iz ViK, radio kod njih 7 godina a naplatio otpremninu za 33 godine od čega 20 u BiH. Pravedno??? A platili novosađani kroz cenu vode.
  • nss

    15.09.2011 19:09
    @sluga jernej i njegovo pravo
    Sta smo drugo mogli i da ocekujemo od tajkunizovane vlasti?
    Gde su sada oni sa "otvorenog pendzera"?
  • Rade

    15.09.2011 17:01
    Kuku majko
    Ova zemlja je postala laboratorija u kojoj se in vivo testiraju sva pogresna resenja, koja smisle kojekakvi svetski hohstapleri. A ovi jadovi koji su na vlasti tumaraju kao onaj vodja iz Domanoviceve satire. Kuku majko sta ce nam sve da urade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.