Tesla pre 80 godina znao za neutrine

Nikola Tesla je pre gotovo osamdeset godina tvrdio da postoje subatomske čestice koje se kreću brže od svetlosti.

Nikola Tesla je pre gotovo osamdeset godina tvrdio da postoje subatomske čestice koje se kreću brže od svetlosti. Smelu i doskora nezamislivu pretpostavku koja bi mogla da uzdrma temelje moderne fizike, ovih dana potvrdili su rezultati eksperimenata u naučnom centru CERN. Ako se pokaže da su naučnici u Švajcarskoj dobili tačne rezultate biće to najveće naučno otkriće u poslednjih sto godina.

Naučnici iz CERN-a nedavno su objavili rezultate eksperimenata koji pokazuju da se subatomske čestice poznate kao neutrini kreću brže od svetlosti. "Neposlušne" neutrine slali su iz CERN-a do laboratorije na Gran Sasu u Italiji, udaljene 732 kilometra, a oni su uporno stizali na cilj za šezdeset milijarditih delova sekunde brže od svetlosti. Vreme putovanja neutrina naučnici su proverili 15.000 puta i dostigli nivo statističke sigurnosti koji bi se u naučnim krugovima zvanično smatrao otkrićem.

Brzina svetlosti najveća je brzina u svemiru i veći deo savremene fizike oslanja se na ideju da ništa ne može da je prestigne. To je i jedna od osnovnih postavki Ajnštajnove teorije relativiteta. Dosad je izvedeno hiljade eksperimenata i nikada nije zapažena čestica koja se kreće brže od svetlosti.

Međutim, članak objavljen 1932. godine u listu "Bruklin igl", pokazuje da je Nikola Tesla još tada bio uveren da brzina svetlosti nije najveća moguća brzina u svemiru. - Sva moja istraživanja ukazuju na zaključak da postoje sićušne čestice koje nose tako malu količinu naboja da možemo da ih nazovemo neutronima. Kreću se toliko brzo da prevazilaze brzinu svetlosti - rekao je Nikola Tesla u intervjuu povodom njegovog 76. rođendana.

Treba imati u vidu da Tesla čestice o kojima govori naziva neutronima, a ne neutrinima. Ni jedne ni druge, međutim, u vreme kada je ovaj intervju objavljen nisu bile otkrivene i definisane, pa se na osnovu teksta ne može tačno reći o kojim subatomskim česticama je govorio Tesla. Direktor Muzeja Nikole Tesle, Vladimir Jelenković, potvrdio nam je autentičnost ovog članka i objasnio da je njegov autor Džon O’Nil, jedan od poznatih biografa čuvenog naučnika.

Pre nego što objavimo da je Tesla "srušio" Ajnštajna trebalo bi da postavimo najmanje dve ograde. Najpre, rezultati eksperimenta iz CERN-a još nisu definitivno potvrđeni. Čak i da jesu, to ne znači da je Ajnštajnova teorija relativiteta pogrešna. - Ako se pokaže da su rezultati eksperimenta tačni, to je svakako najveće otkriće u poslednjih sto godina - objašnjava dr Jovan Puzović, profesor nuklearne fizike i član srpskog tima koji učestvuje u eksperimentima u naučnom centru CERN. - To, međutim, ne znači da će Ajnštajnova teorija biti dovedena u pitanje. Njegove jednačine su nebrojano puta potvrđene i nema ni govora da će zbog novog otkrića biti oborene. Ono što bi moglo da se desi jeste da njegova teorija bude proširena i na neki način obogaćena. Ni kada je Ajnštajn postavio teoriju relativiteta to nije srušilo Njutnove postavke.

  • Salamander @ Anonimus

    28.09.2011 04:07
    "Gleda majmun sebe u zrcalo"
    "Strašno kako ovaj Internet svakoj budali da priliku da bekne."
  • 27.09.2011 19:57
    @Nsnn
    Ajde ne lupetaj, leba ti. Tesla je celog života smatran ludakom gde god je bio. U Ameriku je otišao ne zato što nije mogao da se bavi onim čime je želeo u Srbiji, već zato što nije mogao ni drugde u Evropi.
    U Americi je imao uspeha samo dok su pojedinci videli ekonomsku korist od njega. Kada je ta korist prestala, bio je prepušten sam sebi i živeo u bedi. Jedino mu je Srbija tada nudila pomoć.


    Strašno kako ovaj Internet svakoj budali da priliku da bekne.
  • nsnn

    27.09.2011 18:41
    samo da se podsetimo jedne stvari, tesla dok je bio u srbiji nije imao sta da jede, i smatran je idiotom i ludakom, i da nije otiso u ameriku pitanje da li bi mi imali sijalice i struju, a da ne pricam o kompjuterima, mobilnim i svim ostalima cudima tehnike, samo tolko o veliko srbskim idejama i uverenjima

    covek je bio genije i da su ga malo vise razumeli ovaj svet bi bio mnogo lepsi danas, ali nazalost je on covecanstvu ostavio samo deo onoga sto je mogao, ali ne zato sto je srbin, vec zato sto je covek genije i ceo svet ima pravo da bude ponosan na njega posto u svakoj sekundi koristi neku od njegovih ideja i pronalazaka,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.