Devet vojnika KFOR-a i šest Srba povređeno na Jarinju

Devet vojnika Kfora i šest Srba povređeno je danas u sukobima na administrativnom prelazu Jarinje.

Devet vojnika Kfora i šest Srba povređeno je danas u sukobima na administrativnom prelazu Jarinje. Među povređenim pripadnicima Kfora su osam Amerikanaca i jedan Nemac.

Portparol Kfora potpukovnik Kaj Gudenoge izjavio je da je iz gomile Srba pucano na Kfor i da su međunarodne snage uzvratile, ranivši jednog Srbina. Prethodno je Kfor saopštio da u incidentima nije bilo povređenih pripadnika Kfora.

Do sukoba na barikadi na alternativnom putnom pravcu kod Jarinja izmedju pripadnika Kfora i Srba, kojih je u tom trenutku bilo oko 1.000, došlo je nešto posle 13 časova. Ministar za Kosovo Goran Bogdanović saopštio je da je Kfor pucao na Srbe koji su se okupili da bi sprečili zatvaranje alternativnog prelaza koji je vodio prema centralnoj Srbiji i da podaci o povređenima nisu konačni.

Prema njegovim rečima, današnji sukob je mogao da bude izbegnut da je Kfor prihvatio poziv predstavnika Srba na razgovor i dijalog u cilju rešenja problema mirnim putem. "Kfor nema pravo da puca na neoružane ljude i da ugrožava nečije živote zarad nečijih ličnih interesa ili interesa nekih grupa iz Prištine", kaže Bogdanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović pozvao je Kfor da prestane sa uklanjanjem barikada na severu Kosova. "Kfor ovim potezima pokušava da naruši našu poziciju pred pregovarački proces i mislim da je potpuno nepotrebno i za nas apsolutno neprihvatljivo da se primenjuje sila na ljude koji mirno protestuju i da se ljudi hapse i privode", rekao je Stefanović. On je dodao da Kfor time narušava svoj mandat, budući da je njegova obaveza da obezbedi sigurnost, a ne "da se bavi policijskim poslovima".

  • Vandrokaš

    29.09.2011 12:38
    Dosta sa glupostima
    Kosovo nije srce Srbije, Kosovo je dupe Srbije. Dosta mi vas je, vas velikih srbendi, majmuni jedni glupavi.
  • bns

    29.09.2011 10:02
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.139003892864590.26678.109047159193597
  • G

    29.09.2011 09:56
    Ja još nisam video bombe koje iza sebe ne ostavljaju nikakve tragove nakon eksplozije - dežurni arijevci izgleda jesu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija